Fluorid – tihi motilec zdravja psov

332

Brez vode ni življenja. Tudi za pse, ne samo za ljudi, je voda osnovno živilo, brez katerega naše telo ne more delovati. K sreči je voda, ki teče iz pip v naših gospodinjstvih pitna in čista. Vseeno, je voda v nekaterih predelih Slovenije trda, vsebuje veliko vodnega kamna ali je celo onesnažena. Kljub temu, da lahko v Sloveniji zaupamo vodi, ki priteče v naše gospodinjstvo, pa v večini Evrope in sveta voda ni pitna.

Lahko se zgodi, da voda, ki jo pijemo mi in naši štirinožni ljubljenci, ogroža naše zdravje. Voda ponekod vsebuje veliko fluora, ki je za zdravje človeka in živali potencialno nevaren, če se ga uživa v večjih količinah.

Leta 2014 je raziskovalna študija, objavljena v eni najbolj uglednih medicinskih revij na svetu, The Lancet, razvrstila fluorid med nevarne toksine. Skupaj z arzenom, svincem in živim srebrom.  Raziskave so namreč pokazale, da povzroča fluor nevrološke motnje. In če naredi veliko škode pri ljudeh, potem ima pri psih verjetno še več škodljivih učinkov.

Najslabše od vsega pa je, da se fluoru zelo težko izognemo. Obstajata dva glavna načina, kako fluor vstopa v telo vašega hišnega ljubljenca.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Deja Drobne

Viri:

drfoxonehealth.com

wagwalking.com

iaamb.org