Kaj nam pomenijo živali?

1599

Lepo je videti »kužke« zdrave in zadovoljne. Prav tako pa je pomembna naša osveščenost. Potrebujemo pa tudi mnenja izkušenih veterinarjev.

Ljudje si delimo naš planet z nešteto živalskimi vrstami. Tako kot ljudje živali uživajo življenje in so zaslužne za obstoj velikega ekološkega sistema in ravnovesja v naravi; del tega je tudi človek. V času evolucijskega procesa so se s človekom določene živali tako zbližale, da so mu postale družabnik, spremljevalec, zaščitnik, celo prijatelj. Živali pač ne poznajo zamere, sovraštva, intrig, slabe volje in ostalih negativnih čustev, tako značilnih za ljudi. S tesnim stikom z ljudmi in socializacijo so postale živali pravi družinski člani: v življenju nas spremljajo, kjerkoli že smo, doma ali na dopustu, skratka, lepšajo in popestrijo nam vsakdan. Odganjajo nam slabo voljo, preprečujejo depresijo, skrbijo za naše ugodnejše počutje, za kvalitetnejše, zanimivejše in bolj pestro življenje.

Najpogosteje nas osrečuje predvsem pes, kužek, kuža, kosmatinček ali kakorkoli ga že imenujemo. Že od nekdaj velja za človekovega najboljšega in najzvestejšega prijatelja. Nikoli ni slabe volje, nikoli jezen na svojega gospodarja in pripravljen mu je vedno slediti kamorkoli.

Pam Brown pa je leta 1928 takole izrazil svoja občutja, ko je zapisal:

Ko držiš v rokah to živo bitje,
Ko se zaveš njegove ljubkosti,
Začutiš utrip njegovega srca,
Vidiš, kako ti zaupa-
Takrat končno spoznaš,
Da smo si v sorodu.
Takrat se veseliš življenja in
osamljenosti ni nobenega sledu.

Prednosti, pozitivni učinki in privilegiji, ki nam ponuja lastništvo kužka

Ko prinesemo malo kosmato lajajočo kepico domov, se verjetno še ne zavedamo, da smo si prinesli najzvestejšega prijatelja, ki nas bo razveseljeval in osrečeval vrsto let. Male otroke bo kužek razvedril in razveseljeval iz dneva v dan, Večje otroke pa bo psiček naučil odgovornega ravnanja. Hkrati kuža prinaša družinskim članom več rekreacije, gibanja v naravi, več sproščenih sprehodov in veselih trenutkov. Zraven tega kužek ponuja svojim družinskim članom tudi brezpogojno ljubezen in svoje lastnike sprejema takšne, kakršni so. Ni pomembno, ali smo suhi ali debeli, stari ali mladi, premožni ali revni, kosmatinček nas sprejema takšne, kakršni smo. Vedno nas je vesel in srečen je, če je z nami; v tem intenzivnem izražanju svoje ljubezni do nas deluje na človeško dušo in telo tudi pomirjujoče in razvedrilno. Ugotovljeno je tudi, da psi pozitivno vplivajo na bolnike, na izboljšanje njihovega psihofizičnega stanja. Zato so v pomoč pri zdravljenju otrok, v domovih za ostarele, v psihiatričnih bolnišnicah, skratka, povsod tam, kjer želimo izboljšati bolnikovo splošno počutje, olajšati strah in bolečino. Osebno sem prepričan, da ljudje, ki ne zaznavajo lepot živalskega sveta, ki ne razumejo druženja z živalmi in tudi ne sobivanja z njimi, živijo prazno življenje. Nevede so prikrajšani za pozitivne učinke druženja s kosmatinčki, prikrajšani so za občutke in trenutke brezpogojne vdanosti in ljubezni živali do svojega lastnika ter obojestranskega veselja in zadovoljstva, ki se vzpostavi med lastnikom in živaljo.

Potrebno pa je vedeti, da lastništvo psa pomeni tudi odgovornost lastnika do svojega psa, do njegove socializacije, do kvalitete njegovega življenja, do zdravstvenega stanja živali in vsega, kar še sodi zraven. Lastnik psa je odgovoren za svojo žival po Zakonu o zaščiti živali in vsekakor tudi po moralno etičnih normah. Če teh norm ni pripravljen prevzeti, je bolje, da se nabavi kužka odpove.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Emil Senčar, dr.vet.med.

Sestavek sloni na lastnih strokovnih izkušnjah, na spremljanju dosežkov veterinarske medicine v strokovni literaturi ter na strokovnih simpozijih doma in v tujini.

 

Objavljeno v prvi številki revije Kužek