Kaj morate vedeti, če si želite madžarsko vižlo?

1942

Madžarska vižla oziroma madžarski kratkodlaki ptičar je vse bolj priljubljena pasma tudi pri nas. Ker so ti psi izjemno ljubeči, se odlično znajdejo v družinah ter vseh, ki iščejo zvestega prijatelja. Kljub njihovi ljubeznivi in družabni naravi pa je nekaj dejstev, ki jih morate poznati, preden se za takega psa odločite.

 

Madžarska vižla ima veliko energije

Pasma je izjemno energična. Dnevno potrebujejo dovolj aktivnih sprehodov in igre, z veseljem pa se vam bodo pridružili tudi pri hoji v hribe, teku, rolanju in drugih športih. Ti psi so precej intenzivni in igrivi, zato so primerni samo za zelo aktivne ljudi.

 

Pasma je precej pametna

Ti psi hitro dojemajo stvari in so izjemno inteligentni. Poleg fizične dnevno potrebujejo tudi dovolj mentalne zaposlitve. Ob ustrezni motivaciji bo šolanje vižle pravi užitek, saj se hitro učijo in radi sodelujejo.

 

Ti psi so nagnjeni k določenem neželenem vedenju

Madžarska vižla je precej vokalna, kar pomeni, da pogosto lajajo. V kolikor živite v večstanovanjski hiši imate lahko zaradi tega tudi težave s sosedi. Poleg tega v primeru viška enegije ti psi radi uničujejo. To preprečite tako, da dnevno poskrbite za ustrezno fizično in mentalno zaposlitev.

 

 

Pasma je dokaj občutljiva

Ti psi izjemno slabo prenašajo samoto in grobo ravnanje. V tem primeru lahko pride do neželenega vedenja, celo do agresije. S psom vedno bodite nežni in poskrbite za zadostno mero pozitivne motivacije, obenem pa vižli dnevno namenite dovolj pozornosti.

Tudi fizično je madžarska vižla občutljiva predvsem na mraz. Njihova kratka dlaka je precej nezahtevna za nego, a moramo sploh v zimskih mesecih paziti, da psa ne zebe. Vsekakor pasma ni primerna za zunanje bivanje, tudi na sprehodih je te pse ob nižjih temperaturah treba oblačiti.

 

V kolikor se odločite za to pasmo, ne pozabite psa kupovati pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme. Tako se izognete številnim zdravstvenim in vedenjskim težavam, pa tudi stroškom.

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com