Je psa potrebno striči?

1551

V poletni vročini se nam dolgodlaki kosmatinci smilijo, saj mislimo, da jim je izjemno vroče zaradi njihove dolge dlake, zato jih želimo ostriči. A v resnici se psi ne ohlajajo skozi potenje tako kot ljudje. Ohlajajo se z dihanjem in skozi blazinice na tačkah, zato jim krajšanje dlake ne bo pomagalo. Več v nadaljevanju.

Pasja dlaka ni tako preprosta. Pse delimo na tiste, ki imajo eno plast in tiste, ki imajo dve plasti dlake – notranjo in zunanjo. Zunanja jih pozimi ščiti pred snegom, ledom, tudi pred vodo. Notranja pa je mehka in jih greje ter ohranja suhe. Pozimi sta dve plasti dlake prijetni in topli. Poleti pa psi svojo notranjo dlako v večini odvržejo, nekaj pa je pustijo, da jih ščiti pred sončnimi opeklinami in da jim koristi kot izolacija pred vročino. Čeprav izgleda kot da jim je nevzdržljivo, pa psi dojemajo vročino drugače kot ljudje.

Psi, ki imajo samo eno plast dlake, jim dlaka ves čas raste, zato jih lahko ostrižemo in njihova dlaka bo zrasla nazaj, brez da bi se spremenila. Kar pa se ne zgodi pri psih z dvema plastema dlake. Njihova dlaka zraste do določene dolžine in se potem več ne podaljšuje. Zato lahko uničimo dlako kužka, če jo ostrižemo, kar pa ne pomeni, da dlaka ne bo več rasla.

Postrižena dlaka spremeni teksturo, saj najprej začne rasti notranja plast dlake, zunanja pa raste počasneje, zato je možno opaziti plasti pomešani. Tudi na dotik bo dlaka drugačna, večkrat bo vase ujela ježke, travo, semena ipd. Veliko lažje in hitreje se bo tudi zavozlala.

Poleg vsega tega pa bosta pomešani plasti povzročali, da bo vašemu kužku poleti zelo vroče. Saj bo notranja plast dlake preprečevala zraku, da pride do kože in s tem ovirala naravni ohlajevalni sistem psa.

Kako lahko pomagate vašemu kosmatincu v vročih dnevih?

  • Ena možnost je, da svojega kosmatinca odpeljete v lepotni salon. Tam naj ga okopajo in potem z močnim sušilcem posušijo, s čimer odstranijo notranjo plast dlake. Pomagalo bo tudi krtačenje, kar pa lahko storite tudi sami. Bodite pozorni, da izberete ustrezen salon, da vašega kosmatinca ne bodo ostrigli.
  • V vročih dneh vašemu kosmatincu pomaga tudi pitje zadostne količine vode, zato naj ima ves čas na voljo svežo vodo, tudi na sprehodih mu jo večkrat ponudite.
  • Nadzorujte gibanje psa. Nekateri psi bi ves dan tekali za žogo, brez da bi popili kaj vode in malo počivali.
  • Pes se lahko ohladi tudi tako, da se zmoči. Pustite mu, da se okopa v bližnji reki ali jezeru. Če tega nimate v bližini pa mu lahko postavite tudi bazen.
  • Poskrbite, da tudi v stanovanju ne bo prevroče. Z ventilatorji, klimo ali blazinami za hlajenje, ki so v današnjem času postale kar popularne.

Poskrbite, da vašemu kosmatincu ne bo vroče in raje še enkrat premislite, preden ga ostrižete, saj lahko s tem naredite več škode kot koristi.

Eva Tomažin

VIRI:

whyy.org

www.dogsnaturallymagazine.com