Izbira prave hrane za pasjega mladiča

Izbira pravega tipa hrane za pasjega mladička je najpomembnejša odločitev, ki jo morate sprejeti, ko v svoj dom sprejmete nebogljeno malo kepico. Od te vaše prve odločitve je namreč odvisno vse njegovo življenje – od tega kako se bo mladiček razvijal in rasel, pa do tega kako zdrav bo kasneje v življenju in celo kako dolgo bo živel. Čeprav smo v prvih trenutkih skupnega življenja s psom skrbniki običajno preobremenjeni z najrazličnejšimi skrbmi, od izbire prave opreme, zaščite doma pred njegovimi radovednimi zobki, do vzgoje, pa prav prehrana najbolj drastično vpliva na mladičkov zdrav razvoj. To pa je nekaj kar kasneje težko popravimo, kot popravimo napakice v vzgoji ali zamenjamo napačno izbrano ležišče. Zato je nadvse pomembno, da že v osnovi izberemo pravilno.

Kaj mladički zares potrebujejo?

Ker kužki do enega leta starosti še rastejo, ob čemer poteka tudi razvoj vseh vitalnih organov, kosti in sklepnih struktur, je zelo pomembno, da skozi prehrano pridobijo prava hranila v pravih razmerjih. Ker je razvoj telesa zahteven proces, imajo mladički hitrejši metabolizem od odraslih psov in zato potrebujejo več kalorij kot odrasli psi z enako težo.

Ali ste vedeli, da se telesna teža velikih pasem, kot je na primer nemški ovčar, v obdobju od rojstva pa do enega leta starosti poveča od sedemdeset- do devetdesetkrat? Zato, da ta rast poteka pravilno, seveda mladički potrebujejo kalorično bogatejšo hrano, ki pa je tudi prilagojena njihovim potrebam. To pomeni, da mora biti vnos hranil strogo nadzorovan. Prehrana na primer ne sme vsebovati preveč maščob, mora pa vsebovati večjo količino beljakovin in optimalno vsebnost lahko prebavljivih ogljikovih hidratov, vitaminov, vlaknin in vode. Razmerje hranil je torej izredno pomembno, kot tudi njihova kakovost in prebavljivost. Za zdrav razvoj kosti in zob je nujno potrebno pravo razmerje med kalcijem in fosforjem, kalcij pa je nujen tudi za normalno strjevanje krvi ter delovanje živcev in mišic. Najboljša hrana ima dodan tudi glukozamin, kondroitin in MSM, ki so sicer običajno dodani hrani za starejše pse in lajšajo težave s sklepi in okostjem, toda zakaj bi čakali, da se pojavijo težave, če pa jih lahko že v osnovi preprečimo?

Kje torej lahko najdemo pravo razmerje hranil?

Arden Grange v svoji široki liniji visoko kakovostne hrane za pse ponuja tudi pester izbor hrane za mladiče, prilagojen potrebam posameznega mladička glede na njegovo starost in velikost. Arden Grange Weaning Puppy je idealna hrana za mladičke do osmega tedna starosti, ko je čas za prehod na hrano Puppy Junior (za manjše in srednje velike pse) ali Puppy Junior Large Breed (za mladičke velikih pasem). Arden Grange Weaning Puppy in Puppy Junior sta energijsko koncentrirani hrani, kar pomeni, da mladičeva prebavila niso preobremenjena s prevelikimi količinami hrane. Zaradi svoje idealne sestave sta lahko prebavljivi in zato poskrbita za uravnovešeno črevesno floro in zdravo črevesje, kar se bo pokazalo v čvrstem blatu.

Arden-grange-puppy-junior

Arden Grange Weaning Puppy, Puppy Junior in Puppy Junior Large Breed vsebujejo sveže meso piščanca, piščančjo moko in jajce, zato zagotavljajo beljakovine z visoko biološko vrednostjo, ki so izredno ješče, lahko prebavljive in učinkovito metabolizirane. Uravnoteženi minerali in mikro minerali zagotavljajo učinkovito funkcijo vseh metaboličnih procesov, medtem ko vključitev prebiotikov, nukleotidov in močnih naravnih antioksidantov zagotavlja dodatne koristi za prebavni in imunski sistem mladička.

Puppy Junior Large Breed vsebuje manj kalorij za zmanjšanje nevarnosti nastanka kostnih obolenj, ki so povezane s prehranjenostjo pri večjih pasmah ter za pomoč pri počasni in enakomerni rasti skozi daljše časovno obdobje. Vsaka formula v Arden grange hrani za mladiče je bila posebej sestavljena, da zadosti povečanim prehranjevalnim potrebam odraščajočega psa. Kot vse hrane iz linije Arden Grange, tudi ta, ki je namenjena mladičkom, ne vsebuje pšenice, soje, ovsene moke, mlečnih izdelkov, govedine, umetnih barvil in konzervansov, ki bi lahko škodili vašemu kužku.

Kaj pa kužki s posebnimi prehranskimi potrebami?

Dandanes se skrbniki psov vse pogosteje soočamo z različnimi težavami, povezanimi s prehrano psov. Mednje spadajo alergije in prehranske netolerance, neješčost, izbirčnost ter podhranjenost mladičev. V vseh naštetih primerih lahko niti najbolj kakovostna hrana ne zadostuje za zdrav razvoj mladička, bodisi zato, ker je pes noče jesti, ali pa zato, ker je ne prenaša dobro.

arden-grange-partners-appetite-plusPogosta težava s katero se soočajo skrbniki in vzreditelji psov je navajanje mladička na brikete. Včasih pomaga preprost trik, da brikete pred serviranjem namočimo v mlačno vodo, medtem ko je drugič, pri izredno neješčih in celo podhranjenih psih, potrebno ukrepati drugače. V takšnih primerih je odlična rešitev Arden Grange Partners Appetite Plus, konzervirana hrana, ki je pripravljena posebej za pse z dodatnimi prehranskimi potrebami. Primerna je za hranjenje preko brizge, idealna pa je tudi kot preliv za brikete, saj je izredno ješča in prepriča še tako izbirčnega mladička. Pri tem morate seveda paziti, da pes ne zavrača briketov zato, ker bi drugod (na primer pri kuhinjski mizi) dobil priložnost, da si izprosi človeško hrano.

OPOMBA: Če uporabljate Partners Appetite Plus skupaj z briketi, upoštevajte priporočila na vreči z briketi in zmanjšajte količino briketov za 30 g za vsake 1/4 Partnersa.

arden-grange-mini-adultZa mladičke z alergijami in netolerancami na prehranske beljakovine, ki največkrat zajemajo prav piščanca, je idealna Arden Grange Mini Adult s svežo jagnjetino in rižem, ki nudi alternativni vir beljakovin. Čeprav je Arden Grange Mini Adult v osnovi namenjen odraslim psom majhnih pasem (ki imajo tako kot mladički povečane potrebe po beljakovinah), pa se lahko uspešno uporablja kot kakovosten nadomestek hrane za mladičke, z ustreznim povečanjem količine.

Kaj pa prehranski dodatki?

Vsi briketi in konzervirana hrana iz linije Arden Grange imajo dodelane recepture, ki zagotavljajo popolno uravnoteženo razmerje hranil, tudi vitaminov in mineralov, ter dodatkov za zdravo prebavo, kosti, sklepe in vitalne organe, zato ob rednem hranjenju za zdrave pse niso potrebni nikakršni drugi prehranski dodatki. V kolikor vseeno razmišljate o tej možnosti, se pred dodajanjem kakršnih koli dodatkov k prehrani psa posvetujte z izbranim veterinarjem, ki bo upošteval tudi to katere snovi pes že dobi iz izbrane hrane.

Če vas zanima več o tem katera Arden Grange hrana je najprimernejša za vašega mladička in kako jo odmerjati, pišite na info@ardengrange.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Arden-grange

Avanturist
Promocijsko sporočilo