Cushingov sindrom pri psih

0
113

Cushingov sindrom je bolezensko stanje, ko telo vašega psa ustvarja preveč hormona, imenovanega kortizol. Ta hormon psom pomaga, da se odzovejo na stres, nadzirajo svojo težo, se borijo proti okužbam in nadzorujejo raven sladkorja v krvi. A preveč ali premalo tega hormona lahko povzroči težave.

Cushingov sindrom je bolezensko stanje, ko telo vašega psa ustvarja preveč hormona, imenovanega kortizol.

Cushingov sindrom je poznan tudi kot hiperkortizolizem in hiperadrenokortikizem. To bolezen je veterinarjem dokaj težko diagnosticirati, saj ima enake simptome kot kakšna druga zdravstvena stanja. Ključno ob postavljanju diagnoze je, da svojega psa dobro poznate in spremljate kakršnekoli spremembe pri njem.

Ob določitvi diagnoze se kužku običajno predpiše zdravilo za nadzor ravni kortizola. V nekaterih primerih pa je potreben tudi kirurški poseg.

Kaj povzroča to bolezen?

Obstajajo tri vrste Cushingove bolezni, vsaka pa ima drugačen vzrok. Ugotovitev vzroka je pomembna, ker se vsaka vrsta obravnava drugače in ima vsaka drugačno prognozo.

Tumor hipofize. Najpogostejši vzrok Cushingove bolezni (85% – 90% vseh primerov) je tumor hipofize, ki se nahaja na dnu možganov. Tumor je lahko benigni ali maligni.  Običajno tumor povzroči, da hipofiza proizvaja preveč hormona ACTH, ki stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo kortizol. Če hipofiza zazna večjo raven kortizola, bo proizvedla manj ACTH in s tem zmanjšala proizvodnjo kortizola.

Tumorji hipofize so lahko mikroskopski ali veliki. Glede na velikost tumorja so lahko prisotni klinični znaki, ki so znaki Cushingove bolezni, saj lahko velik tumor pritiska na bližnje strukture na tem območju ali jih moti.

Če je na splošno mogoče nadzirati aktivnost nadledvične žleze, lahko mnogi psi s to obliko Cushingove bolezni živijo normalno življenje več let, če jemljejo zdravila in ostanejo pod natančnim zdravniškim nadzorom. V primeru, da tumor hipofize raste, bo vplival na možgane, kar pogosto povzroči nevrološke znake in hišnemu ljubljenčku daje manj ugodno prognozo. To se zgodi pri približno 15% vseh bolnikov.

Tumor nadledvične žleze. Cushingova bolezen je lahko posledica benignega ali malignega tumorja same nadledvične žleze (adenom ali karcinom). Če je tumor benigni, bo bolezen pozdravil kirurški poseg. Če pa je tumor maligni, lahko operacija pomaga nekaj časa, vendar je napoved precej manj ugodna.

Tretja vrsta bolezni se imenuje iatrogena Cushingova bolezen. Nastane pri prekomernem dajanju peroralnega ali injekcijskega steroida. Čeprav so steroide običajno dajali iz upravičenih zdravstvenih razlogov, je v tem primeru njihov presežek škodljiv za bolnika.

Simptomi

To zdravstveno stanje običajno prizadene starejše pse in pse srednjih let.Opozorilne znake, je na začetku težko opaziti.

Morda boste opazili, da je vaš kuža:

  • Bolj žejen, kot običajno.
  • Bolj lačen, kot običajno.
  • Pogosteje lula.
  • Izgubi dlako.
  • Dobi napihnjen trebuh.
  • Ima tanko, porozno kožo.
  • Zdi se utrujen in neaktiven.
  • Pojavijo se kožne okužbe.

Diagnosticiranje

Žal metoda, ki bi bila 100% natančna ob diagnosticiranju Cushingove bolezni, ne obstaja. Žal metoda, ki bi bila 100% natančna ob diagnosticiranju Cushingove bolezni, ne obstaja. Veterinar ob sumu na to bolezen, opravi nekaj testov, da ugotovi, kaj lahko povzroča simptome pri vašem hišnem ljubljencu. S tem lahko izključi druge zdravstvene težave.

Običajno veterinarji pričnejo s testiranjem krvi in urina. Ti testi lahko odkrijejo okužbe sečil ali težave s skupino encimov, ki jih večinoma najdemo v jetrih in kosteh. Vsa ta stanja so pogost pojav pri psih, ki trpijo za Cushingovo boleznijo. Če rezultati testov pokažejo znake teh stanj, veterinar običajno nadaljuje s presejalnimi testi za hormone, kot so:

  • Testi stimulacije ACTH. S tem testom se izmeri, kako dobro delujejo nadledvične žleze, kot odziv na hormon imenovan ACTH. Ta jih namreč spodbudi k tvorbi kortizola. Veterinar ob tem vzame vzorce krvi, pred testom in po testu. S tem ugotovi, kako hormon vpliva nanje.
  • Test za zatiranje deksametazona z majhnimi odmerki. Ta test preučuje, kako telo vašega psa deluje z umetno različico kortizola, imenovano deksametazon. Vzorci krvi pred in po prejemu hormona, pomagajo veterinarju, da vidi kaj se dogaja.

Če se zdi, da ima vaš ljubljenec Cushingov sindrom, lahko veterinar opravi ultrazvočni pregled trebuha. Ta test lahko pomaga ugotoviti ali je na nadledvičnih žlezah tumor.

Zdravljenje

Če Cushingov sindrom izvira iz tumorja na nadledvični žlezi vašega kužka, ga morda lahko odstrani veterinar, in sicer s kirurškim posegom. Če pa se je tumor razširil na druge dele telesa ali da ima vaš kuža ob tem še druge zdravstvene težave, operativni poseg ni mogoč.

Običajno lahko kužki živijo normalno, aktivno življenje z zdravili za zdravljenje bolezni. Kljub dejstvu, da potrebujejo zdravila do konca življenja, je njihovo življenje še vedno lahko brezskrbno in polno.

Zdravila so običajno najboljša pomoč pri psih, ki trpijo za Cushingovim sindromom, ki ga povzroča hipofiza ali za tiste s tumorjem na nadledvični žlezi, ki ga ni mogoče odstraniti s kirurškim posegom.

Najpogostejše zdravilo, ki se predpisuje, je trilostan. Mitotan je starejše zdravilo, ki ga veterinarji v današnjih dneh več ne predpisujejo. Povzroča namreč veliko neželenih učinkov, čeprav je cenejši. Učinkovito zdravljenje Cushingovega sindroma se zagotavlja tudi z rednimi veterinarskimi pregledi in krvnimi preiskavami.

Če ima vaš kosmatinec iatrogeni Cushingov sindrom, se kuža običajno zdravi s steroidi.

Pri obvladovanju in zdravljenju Cushingovega sindroma pri psih je pomembno, da sledite načrtu zdravljenja, ki vam ga je predpisal vaš veterinar. Pazljivo je potrebno spremljati vedenje kužka in simptome, ki se pojavijo. Ključnega pomena je tudi pravočasno ukrepanje s pravilnimi odmerki primernih zdravil.

Obstaja veliko kužkov, ki lahko kljub različnim zdravstvenim težavam živijo aktivno in polnovredno življenje. Pomembno je, da svojemu hišnemu ljubljencu nudite veliko ljubezni, zaupanja, nege in pozornosti.

Drobne Deja

Viri:
https://www.fda.gov
https://vcahospitals.com