Bi znali pomagati svojemu psu v primeru nesreče?

prva-pomoc-za-psaSi predstavljate, da se vaš kužek pred vami zgrudi in pade v nezavest, ali da ga povozi avto, pri čemer pride do zloma ali pa da se mu v grlu zatakne tujek, zaradi katerega se prične daviti ali dušiti? Bi mu znali pomagati?

Prva pomoč je ključnega pomena za pravilno in hitro ukrepanje ter lahko vpliva na to, da žival sploh preživi do prihoda k veterinarju, oziroma omili posledice nezgod in poškodb. Iz tega razloga bi moral vsak skrbnik psa poznati osnove prve pomoči – torej kako psu pomagati, če pade v nezavest, ko preneha dihati ali se duši, če je udeležen v prometni nesreči, ob ranah, krvavitvah, zlomih, zvinih, opeklinah, zastrupitvah, pikih žuželk, pa tudi podhladitvi in pregretju. Žal pa skoraj devetdeset odstotkov skrbnikov svojemu psu ne bi znalo pomagati v nobenem od naštetih primerov.

Nepoznavanje prve pomoči za pse pa ne pomeni le, da lahko psu z napačnim ravnanjem povzročimo dodatno škodo, temveč pogosto pomeni, da skrbnik ob nesreči zapade v paniko in ravna brezglavo ali pa popolnoma otrpne. Zelo pomembno je, da v primerih, ko je pes v zdravstveni stiski, skrbnik ostane zbran in miren, saj na ta način pomiri tudi psa in olajša delo veterinarjem, hkrati pa lahko s trezno glavo tudi pravilno in pravočasno ukrepa. Samozavest, ki spremlja dobro poznavanje osnov prve pomoči za živali, pomeni tudi bolj uspešno soočanje z nezgodami in nesrečami, ki narekujejo potrebo po veterinarski pomoči.

Osnove prve pomoči, ki bi jih morali poznati:

  • prva pomoč ob padcu v nezavest,
  • umetno dihanje in masaža srca,
  • ukrepanje ob obstrukcijah v grlu,
  • prva pomoč ob prometnih nesrečah,
  • prva pomoč za rane, krvavitve, tujke v telesu, zlome in zvine,
  • pravilno ravnanje ob opeklinah,
  • prva pomoč ob zastrupitvah,
  • ukrepanje ob pikih žuželk in alergijskih reakcijah na pike,
  • ter prva pomoč pri podhladitvah in pri pregretju oziroma vročinski kapi.

PP-front-page-1Vaš vodnik ob poškodbah in nesrečah

Da bi lahko pravočasno, pravilno in seveda uspešno ukrepali ob poškodbah in nesrečah, morate poznati osnove prve pomoči, enako pomembno pa je tudi, da si korake in postopke pravilno zapomnite oziroma imate možnost, da napotke za ravnanje na kraju nesreče kar najhitreje poiščete.

Ker vemo, da si je kratke in jedrnate napotke lažje zapomniti in ker v primeru nezgode odločajo minute, smo v uredništvu revij Kužek in Mucek, v sodelovanju z veterinarko Živo Viktorio Turk, pripravili praktično strokovno zloženko Prva pomoč za pse in mačke, s pomočjo katere si boste postopke prve pomoči zlahka zapomnili, v primeru, da jih pozabite, pa je zloženka dovolj lahka, majhna in praktična, da jo imate lahko s seboj kamor koli greste, postopki pa so opisani dovolj jedrnato, da si jih lahko v primeru nesreče preberete ne da bi trošili dragoceni čas.

Nova zloženka Prva pomoč za pse in mačke je nepogrešljiva v vsakem kompletu prve pomoči za pse. Za razliko od knjig in tečajev, ki so sicer na voljo na področju prve pomoči za živali, gre zloženka lahko z vami povsod, kamorkoli se odpravite – v avtomobilu, na izletu, na kolesu, … Postopki prve pomoči so razloženi jedrnato, praktično in razumljivo, ter dopolnjeni s fotografijami, tako da lahko z njihovo pomočjo vsak skrbnik osvoji potrebna znanja za urgentno pomoč svojemu psu.

Več o zloženki in naročila TUKAJ.