Ali moj pes ve, koliko je ura?

Verjetno je to za nas, ljudi, povsem avtomatično znanje, po katerem se ne sprašujemo in enostavno vemo, kateri del dneva je, kdaj je čas za kosilo, čas za spanje, itd. vendar pa ste se kdaj vprašali ali tudi vaš ljubljenček na enak način zaznava čas?

Čas zaznava pasje telo, ne njihov um

Na to temo se v sodobnem času, ko svoje ljubljenčke obravnavamo precej drugače kot pred sto leti, ko so bili psi le čuvaji, izvaja veliko študij, ki poskušajo z znanstvenega vidika razvozlati zaznavanje časa pri psih. Študije ugotavljajo, da imajo psi, tako kot vsi ostalo sesalci, cirkadialni ritem, nekakšen notranji čut, ki omogoča, da psi natančno vedo kdaj je čas za spanje ali kdaj je čas za njihovo dnevno aktivnost. Torej je njihovo telo tisto, ki prepozna čas in ne njihov um. Če se torej sprašujete, zakaj vaš ljubljenček poskakuje okoli svoje posode za hrano in išče vašo pozornost v točno določenem času dneva, je to zato, ker je pes navajen v tem času prejeti hrano, zato se njegovo telo odzove z lakoto. Te ugotovitve so dognali v eksperimentu, kje so 14 dni vsak opoldan psom v gobčke vbrizgali mesne pripravke, ob tem pa spremljali njihovo slinjenje. Petnajsti dan jim pripravka niso vbrizgali, pri vseh psih pa so v času opoldneva zaznali slinjenje.

Cirkadialni ritem ni nekaj kar deluje samo po sebi, temveč nanj vplivajo številni dejavniki. Eden izmed njih je hormonsko ravnovesje, ki se tekom 24-ih ur ves čas spreminja, kar vpliva na pasje zaznavanje minevanja časa. Prav tako pa enako kot mi, tudi psi zaznavajo količino svetlobe v različnih delih dneva, preko česar zaznavajo kdaj je čas za spanje ali aktivnosti.

Z vonjem prepoznajo čas         

Poleg cirkadialnega ritma pa obstajajo tudi druge razlage, kako psi zaznavajo čas. Nekateri raziskovalci ugotavljajo, da psi spretno uporabljajo svoj voh, s katerim ugotovijo koliko časa je minilo od določenega dogodka. Ko odidete v službo in svojega kužka pustite doma, se njegovo vohljanje šele začne. Vaš vonj, ki ste ga pustili v stanovanju in ga pes zaznava, namreč s časom pojenja. Količino vašega vonja ob vašem prihodu nazaj domov si pes zapomni, in tako vsakodnevno ob isti količini vonja predvidi, kdaj se boste vrnili.

Ali psi zaznavajo tudi trajanje?

Raziskovalci pa ugotavljajo, da pa psi vseeno ne razlikujejo med dolgo trajajočo odsotnostjo ali še daljšo, prepoznavajo le dolgo in kratko odsotnost. To so ugotovili v raziskavi, kjer so raziskovali kako anksiozni postanejo psi, ko jih lastniki pustijo same pol ure, dve uri in štiri ure. Ugotovili so, da so bili psi bolj navdušeni in veseli svojih lastnikov, ko so bili sami dve ali štiri ure, kot po le 30-ih minutah, prav tako so psi takrat svojim lastnikom nadalje pokazali več pripadnosti in ljubeznivosti. Razlik v obnašanju po dve- sli štiriurni odsotnosti pa niso našli, torej pes pozna le kratek in dolg čas.

Natančni in pripadni

Da imajo psi izjemno natančen cirkadialni ritem odlično prikazuje primer psa Hachika, ki je vsak dan spremljal svojega lastnika profesorja na železniško postajo, da ga je videl oditi. Njegov cirkadialni ritem pa ga je vsakodnevno ob tretji uri popoldan vodil nazaj na postajo, saj se je njegov lastnik ob tej uri vračal nazaj. Nekega dne pa se lastnik ni več vrnil, saj je preminil v službi. Hachiko pa ga je vseeno čakal ob tretji uri na postaji, vse do polnoči. Tako je počel deset let, vsak dan, dokler ni umrl tudi sam. V bližini dotične postaje so v čast Hachiku postavili spomenik, ki nas poleg tega, da sedaj vemo, kako pomemben je čas tudi za naše ljubljenčke, opozarja tudi na to, kako pripadni in ljubeči so naši večni prijatelji.

Tea Rogan

Viri:
www.wired.com
moderndogmagazine.com
www.dailymail.co.uk