Ali moj pes prepozna moja čustva?

Zagotovo boste sami rekli, da vaš pes natančno ve, ali ste žalostni ali veseli in, da je vaš pes tisti, ki poliže vaše solze z obraza. Prav tako verjetno lahko trdite, da se vaš pes obnaša drugače, kadar ste tudi vi dobre volje. Če pa psa nimate, ste verjetno to tezo že nič kolikokrat slišali od prijateljice, ki jo njen pes potolaži vsakič, ko se joče. In sedaj se ji lahko prenehate smejati in ji resnično verjamete. Znanstveniki so namreč dokazali, da naši psi pravzaprav resnično prepoznajo čustvi jeze in veselja, ter med njima tudi razlikujejo.

Prepoznajo čustva vseh ljudi

Ludwig Huber, raziskovalec na dunajski veterinarski univerzi in soavtor raziskovalnega dela, ki je bilo objavljeno v Current Biology, je povedal, da: ”psi resnično vedo, da sta čustvi jeze in veselja različni. Prav tako teh čustev ne prepoznajo le na obrazu svojega lastnika, ampak tudi na naključnih ljudeh, ki jih sicer sploh ne poznajo.”

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: