Aktivnost pasjega mladička

124

Pasji mladički so polni energije, radi tekajo in se igrajo. Čeprav se po 5 minutnem počitku spet začnejo poditi za žogico je prav, da vemo, kje so meje in koliko je lahko psiček aktiven. Nivo energije pasjega mladička je odvisen tudi od pasme, zato moramo biti še posebej previdni pri večjih in bolj aktivnih pasmah.

pasji mladiček teče

Zakaj je pomembno, da smo pri aktivnosti pasjih mladičkov pozorni?

Rastne plošče

Rastne plošče so mehka področja, na koncih dolgih kosti pri mladičih in mladih psih. Vsebujejo celice, ki se hitro delijo in omogočajo, da se kosti podaljšajo do konca pubertete. Rastne plošče se ob odraščanju postopoma tanjšajo. Rast se običajno zaključi do približno 18 mesecev.

Dokler se rastne plošče ne zaprejo, so mehke in ranljive za poškodbe. Po spolni zrelosti pa pride do kalcinacije in hitra delitev celic se konča. Rastna plošča postane stabilen, neaktiven del kosti.

Kosti psa se držijo skupaj z mišicami, tetivami in vezmi – mehkim tkivom. Če pri odraslem psu pride do napačnega giba sklepa, kot je napačno upogibanje, se kosti trdno držijo, mehko tkivo pa se raztegne, kar povzroči zvin. Pri psičku pa so njegove mišice, vezi in tetive močnejše od njegovih rastnih plošč, zato se lahko namesto preprostega zvina poškodujejo ravno te. Lahko da se ne zaceli pravilno ali pravočasno. Poškodba rastne plošče lahko povzroči napačno obliko ali skrajšan ud in tako nepravilen kot na sklep, zaradi česar je psiček bolj dovzeten za še več poškodb, ko odraste.

dva aktivna mladička

Mehkejše kosti

Ker imajo mladiči mehkejše kosti so pri njih zelo pogosti spiralni zlomi golenice (kosti spodnjega dela noge) – 50% vseh zlomov se zgodi pri mladih psih, mlajših od 1 leta. Pri spiralnem zlomu se spodnja polovica kosti zvije v eno smer, zgornja polovica pa v drugo.

Srčno žilni sistem

Psički nimajo vzdržljivega kardiovaskularnega sistema. In dokler ne odrastejo, ne pridobivajo na vzdržljivosti, ne glede na to, koliko so aktivni.

Koliko je lahko aktiven pasji mladiček?

Psički potrebujejo veliko manj gibanja kot odrasli psi. Dobro pravilo je razmerje pet minut vadbe na mesečno starost (do dvakrat na dan), dokler psiček popolnoma ne odraste, npr. 15 minut (dvakrat na dan) pri 3 mesecih, 20 minut pri 4 mesecih itd. Ko popolnoma odraste, lahko greste na daljše sprehode. Za popestritev in socializacijo ga lahko en dan peljete v mesto, drugič pa na podeželje ali v gozd. Čas, preživet na vašem vrtu, ne more nadomestiti raziskovanja novega okolja in druženja z drugimi psi. Mladička tudi nikoli ne sprehajajte na poln želodec, saj lahko to privede do napihnjenosti.

Kako pasjega mladička utruditi?

Vsak dan si vzemite čas in vadite s psičkom različne trike in odpoklic. Z njimi se igrajte, vendar bodite pozorni, da ne skače in nori. Ker pa je miselna aktivnost prav tako pomembna, mu pripravite razne miselne igre in uganke, da se zaposli za nekaj časa.

Lara Žerovnik

shoppuppyculture.com

www.thekennelclub.org.uk

www.akc.org