5 pasem psov z zvitim repom

2066

Pasji rep je dejansko podaljšek njegove hrbtenice. Razlikuje se le po tem, da so vretenca v repu veliko bolj prožna, kot tista v hrbtenici. Rep psu služi pri hoji, teku, plavanju, pri ohranjanju ravnotežja in ohranjanju telesne temperature. Pa poglejmo nekaj pasem, ki imajo zavite, zvite in prifrknjene repe.

[members_only]

  1. Samojed

Smejoči samojedi imajo ene od bolj prikupnih repkov med vsemi predstavniki štirinožcev. Rep samojeda ni tesno zvit, ampak se lepo oblikuje po njegovem hrbtu, v obliki gracioznega vrtinca. Samojed je atletska pasma z veliko močjo in agilnostjo. Ime je dobil po istoimenskih prebivalcih Sibirije. Vzrejen je bil za delo, lov in pašo severnih jelenov ter vleko sani v Sibiriji. V 18. stoletju so ga prinesli v Anglijo in od tam se je pasma razširila po celem svetu. Tako mogočen rep, kot je samojedov, pride še kako prav v hladnih okoljih, kjer psa varuje pred prekomerno izgubo toplote.

  1. Basenji

Je starodavna pasma iz Afrike. Vzgojen je bil za organizacijo živine v srednji Afriki, natančneje v Kongu. Njegov vzdevek »nelajajoči pes« je nastal zaradi njegovega lajanja, ki bolj spominja na jodlanje in ga imenujejo »baroo«. Je spreten, agilen, hiter in prilagodljiv lovec. Rep basenja je majhen in resnično zvit. Ponavadi se na hrbtu nagiba v levo ali desno smer. Če želite psa s kratko dlako, zvitim repom in imate dosti prostega časa, je basenji odlična izbira.

  1. Akita inu

Ima velik, zvit in kosmat rep. Zanimivo je, da ima, ko se akita skoti, raven rep. Z leti postaja rep vedno bolj zvit in se nikoli v celoti ne »odvije«. Na to, kako čvrsto zvitega drži akita svoj rep, vpliva njegovo razpoloženje. Bolj kot je sproščen, manj zvije svoj rep. Narahlo ga sprosti tudi med spanjem. Akita je pasma, vzrejena na Japonskem, natančneje v prefekturi Akita, na otoku Honšu. V začetku so tega psa z glavo v obliki medvedka, uporabljali za varovanje kraljev in bogatašev.

  1. Shiba inu

Shiba inu je starodavna japonska pasma, razvita za potrebe lova v nizkem grmičevju. Njegovo ime je mogoče razlagati kot »mali grmičasti pes«. Nekoč so ga kljub temu, da je dokaj majhen, vzrejali predvsem za lov na manjše medvede. Večina ljudi shiba inu zamenja z akita inu, a je razlika v tem, da shiba zraste v višino le okoli 40 cm, med tem ko akita doseže v višino med 60 in 70 cm. Na kratko bi shiba inu opisali kot pogumnega psa, vedno pripravljenega na akcijo. Svoj zvit rep nosi visoko na hrbtu. Ponavadi so dlake na repu nekoliko daljše, kot tiste na trupu in nogah.

  1. Čivava

Za razliko od pasem psov, vzrejenih na severni strani planeta, čivava ne potrebuje kodrastega in zvitega rep, da bi z njim pokrila telo pred mrazom. Čivava namreč izvira iz območja današnje Mehike, iz zvezne države Chihuaha in sodi med najmanjše pasme na svetu. Značilne szanje je, da se izjemno navežejo na svoje skrbnike in hitro postanejo preveč zaščitniške. Zaradi tega jih je potrebno primerno vzgajati že od malih nog. Med predniki čivave je mali pes Techichi, za katerega so bili Azteki mnenja, da je svet in so ga častili. Rep čivav je tanek in zvit. Nekateri so zviti v vrtinec, drugi v obliki čudovite zanke na hrbtu. Čivave z dolgo dlako pa imajo čudovit rep, ki spominja na pahljačo.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
www.vetstreet.com
www.pets4homes.co.uk