10 najbolj inteligentnih pasem psov

3467

Inteligenten pes je lahko vsak pes, če človek vloži v njega svoj čas in trud, da ga natrenira in s tem vzpodbuja njegovo inteligenco. Kljub temu da se vsakega psa lahko trenira, je pomembno razumeti pasje sposobnosti, da bi vedeli, kako ga motivirati in iz njega narediti njegovo najboljšo verzijo. Predstavljamo vam seznam 10 najbolj inteligentnih pasem psov. Je tudi vaš pes med njimi?

BORDER COLLIE

Border Collieji so energični, ljubeznivi in seveda pametni. To je delavni pes, izvrsten za ovčjega pastirja, agility in crkljanje. Znani so tudi po svojih pastirskih očeh.

PUDELJ

Pudlji so sedma najbolj popularna pasja pasma na svetu. Ne le da so zelo pametni, ampak tudi aktivni in primerni za ljudi z alergijami. Zaradi njihove visoke inteligence se zlahka trenirajo za sledenje, lov in poslušnost.

NEMŠKI OVČAR

Ne preseneča nas, da so nemški ovčarji druga najbolj popularna pasma na svetu, ker so pogumni, samozavestni in inteligentni. So izvrstni delavni psi, uporabljeni kot vojaški in policijski psi ali pa kot psi spremljevalci. Niso vedno naklonjeni, so pa izvrstni družinski psi, zelo zvesti in dobri psi čuvaji.

[members_only]

ZLATI PRINAŠALEC

So inteligentni, prijateljski in športni psi. Karkoli delajo, delajo z vsem srcem, so pa tudi dobri psi za družine z otroki.

DOBERMAN

To so močni in hitri psi. Primerni so za policijske ali vojaške pse. V Ameriki imajo dobermani na enem od pokopališč v Guamu tudi svoj kip, ker so jih tam največ ubili v drugi bitki v Guamu leta 1944.

ŠETLANDSKI OVČAR

To so igrivi in inteligentni psi, primerni za čuvanje ovc, radi pa so tudi v družbi otrok. So zelo zvesti svoji družini in ker so dobri čuvaji, so nagnjeni k lajanju na ljudi.

LABRADOREC

So najbolj popularna pasma psov v Ameriki. So inteligentni, prijazni in družinski psi. Odlični so za spremljevalne in reševalne pse.

METULJČEK (PAPILLON)

Ta pasma psov je prijateljska in vesela. Papillon v francoščini pomeni metuljček in od tod tudi slovenski prevod. Takšno ime so dobili, ker imajo ušesa v obliki metuljev. Metuljčki niso agresivni psi, so pa izredno hitri in se jih da zlahka natrenirati.

PES SV. HUBERTA (BLOODHOUND)

To so psi, ki so znani po velikih povešenih ušesih in nagubanem obrazu. So zelo samostojni in prijateljski, izredno dobri kot sledni psi.

ROTVALJER

So zvesti in ljubeči psi ki želijo delati. Najbolj primerni so za spremljevalne pse, policijske pse in terapevtske pse. Ker so izredno dominantni, niso primerni za vsakogar.

Kljub temu, da mogoče pasme vašega psa ali vašega mešančka ni na seznamu, je lahko vsak pes inteligenten, če ga primerno vzgajate,

[/members_only]

 

Doroteja Turković

Vir:
www.cesarsway.com