Znaki srčnih bolezni pri psu na katere morate biti pozorni

348

Pri psih so srčne bolezni pogost pojav, ki pa se lahko pojavijo v različnih oblikah. Vsekakor se s starostjo pogostost pojava le teh povečuje in je zato še toliko bolj pomembno, da kot lastniki svojega kužka dobro opazujemo in ob morebitnih znakih srčnih bolezni nujno obiščemo veterinarja. Kateri so tipični znaki srčnih bolezni pri psu, na katere moramo biti pozorni, pa vam predstavljamo v nadaljevanju prispevka.

Kako sploh deluje pasje srce?

Srce pri psu je izredno podobno človeškemu kot po sestavi kot tudi po njegovem delovanju. Pasje srce je mišična črpalka, ki pošilja kri osiromašeno s kisikom v pljuča, kri bogato s kisikom pa naprej po telesu. Sestavljeno je iz dveh prekatov in dveh preddvorov, katerih naloga je skrb za pravilno prečrpavanje krvi skozi srce in posledično celotno telo. Srce ločimo na dva dela, levi del in desni del, desni del srca pošilja osiromašeno kri v pljuča, levi del pa obogateno kri naprej po telesu.

Zakaj se pojavijo srčne bolezni pri psih?

Srčne bolezni so pri psih pogost pojav, ki se v povprečju največkrat pojavijo pri starejših psih. Vzroki za pojav le teh so največkrat povezani z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, boleznijo srčnih zaklopk ali srčne mišice. Dejavniki, ki pa sprožilce srčnih bolezni povzročijo, pa so neprimerna prehrana, debelost in neaktiven življenjski slog kužka. Lahko pa se vzrok srčne bolezni pri psih skriva tudi v prirojeni srčni napaki. V tem primeru se znaki srčnih bolezni pojavijo že pri pasjih mladičkih.

Katere srčne bolezni so najpogostejše pri psih?

Najpogostejša srčna bolezen je dilatativna kardiomiopatija ali z drugo besedo okvara srčne zaklopke, ki zaradi nefunkcionalnosti mišičnih vlaken ne more zagotoviti pravilnega delovanja srca. Ob tem srčne zaklopke niso sposobne z zagotovostjo poskrbeti za pravilno smer pretoka krvi, kar vodi do srčnega popuščanja pri psih. Le ta najpogosteje prizadene večje pasme psov, med katere uvrščamo dobermane, hrte, boksarje, nemške ovčarje in bulmastife. Vsekakor pa med srčne bolezni, ki vodijo v srčno popuščanje, uvrščamo tudi prirojene srčne napake, okužbo s srčno glisto in motnjo v srčnem utripu.

Kakšni so znaki srčnih bolezni pri psih?

Znaki so v veliki večini odvisni od vrste bolezni in njenega napredovanja, zato je še tako pomembno, da smo pozorni na svojega kužka in njegovo zdravstveno stanje. Prvi znaki, ki kažejo na srčno bolezen, so pretirana utrujenost že ob najmanjšem naporu, izguba motivacije za igro, pomanjkanje igrivosti in suh kašelj, ki je najbolj pogost ob počitku. Ob napredovanju bolezni se pojavi tudi izguba apetita, rdeče dlesni, oteženo dihanje, otekanje tačk in šibkost. Ob napredovanju pa lahko to vodi v izgubo telesne teže, omedlevico, prekomerno slinjenje, neenakomeren srčni utrip in modrikast jezik.

Kaj storiti ob pojavu znakov srčne bolezni?

Zavedati se moramo, da srčne bolezni niso ozdravljive, vsekakor pa to ne pomeni, da kužki ne morejo živeti normalnega življenja. Za to pa tukaj igrata ključno vlogo dva dejavnika, in sicer zgodnje ugotavljanje in prilagoditev življenjskega sloga kužka srčni bolezni. Izjemno pomembno, da ob prvem sumu na srčno bolezen, obiščemo veterinarja, ki bo kužka tudi dobro pregledal in preveril, ali gre za srčno bolezen. V primeru, da veterinar sum nanjo potrdi, pa je ukrepanje veliko odvisno od napredovanja same bolezni.

V primeru, da je srčna okvara blaga, ni nujno, da bo kuža potreboval zdravljenje z zdravili, ampak bo potrebno prilagoditi samo njegov življenjski slog. V to uvrščamo redno dnevno aktivnost, primerno prehrano in ohranjanje ustrezne telesne temperature. S tem bomo ogromno prispevali, k temu, da bolezen sama ne bi napredovala in povzročila hujše oblike srčne bolezni. Pri naprednih okvarah srca pa moramo poleg prilagoditve življenjskega sloga kužku pomagati tudi z zdravili, ki pomagajo pri odvajanju vode iz telesa in širijo krvne žile. Vsekakor pa se moramo zavedati, da bolj kot je napredna srčna bolezen večja je nevarnost za pogin kužka.

 

Vesna Kropf

VIRI:

www.msdvetmanual.com

www.morrisanimalfoundation.org

www.cvcavets.com