Zakaj in kako zmasirati psa?

zakaj-in-kako-zmasirati-psaSem proti počlovečenju psov, še posebej kadar to škodi njihovemu dobremu počutju, in posledično se mi zdi marsikateri pasji izdelek nepotreben ter pasja storitev nesmiselna. V to skupino izdelkov in ponudb sem do nedavnega prištevala tudi pasje masaže. Zdele so se mi neškodljive, a tudi nepotrebne. Pred kratkim pa se je moje mnenje o pasji masaži spremenilo, saj sem njene koristi videla iz prve roke.

Naš seniorček Ajk ima starostne težave s kolki in mami ga je začela ob večerih popolnoma spontano masirati. Začelo se je z občasno masažo pred televizijo, sedaj pa se masirata prav vsak večer in ker Ajk v masažah nepopisno uživa, sem se odločila, da se bolje poučim o pasji masaži.

Kakšne so koristi?

Tako kot pri ljudeh, masaža tudi pri psih lajša bolečine in stres. Pasja masaža je neinvazivna terapija, ki pomaga vzdrževati zdravje psa in njegovo splošno dobro počutje. Pri bolnih psih pa se uporablja kot del fizioterapije.

Po mnenju certificirane pasje maserke Robi Sullivan je koristna za prav vse pse, ne glede na starost in količino dnevne aktivnosti. Blagodejni učinki pasje masaže so naslednji:

 • zmanjševanje tesnobnosti (anksioznosti),
 • hitrejše celjenje mišičnih poškodb in izpahov,
 • izboljšanje prebave,
 • zmanjševanje bolečine ter zatekanja mišic in sklepov,
 • zniževanje krvnega pritiska,
 • krepitev imunskega sistema,
 • zmanjševanje pogostosti pojavljanja mišičnih krčev,
 • zmanjševanje napetosti v mišicah,
 • povečevanje obsega gibljivosti in povečevanje prožnosti,
 • izboljšanje delovanja ledvic in jeter,
 • izboljšanje krvnega pretoka in pretoka limfe,
 • lajšanje dihanja,
 • izboljšanje zdravja kože in kožuha.

Poleg vseh že naštetih koristi pa pasja masaža krepi tudi vez med psom in skrbnikom.

Ali mojemu psu masaža koristi?

Glede na zgoraj naštete koristi je več kot očitno, da bi bil pasje masaže vesel prav vsak kuža. V naslednjih dveh primerih pa je pasja masaža še posebej blagodejna.

1. Pred in po fizični aktivnosti

Pasja masaža je koristna tako pred kot po fizični aktivnosti psa. Po fizični aktivnosti ima podobne učinke kot pri ljudeh – zaradi izboljšanja cirkulacije in hitrejšega odstranjevanja odpadnih snovi iz mišic zmanjšuje bolečine v mišicah, ki nastanejo zaradi treninga.

Poživljajoča pasja masaža pred fizično aktivnostjo, sestavljena iz hitrih gibov rok, pa je odlična predpriprava na aktivnost. Tako lahko energična masaža pred tekmovanjem iz agilitya pripomore k boljšim rezultatom.

Masaža pred fizično aktivnostjo pa je odlična tudi kot predpriprava na sprehod za starejše pse, ki težje hodijo. Med masiranjem starejšega psa bodite pozorni na to kako se pes odziva na masažo ter prilagodite hitrost in intenzivnost njegovemu počutju.

2. Za umiritev živčnih psov

Umirjena masaža je odlično sredstvo za umiritev nemirnega psa. Pomaga tako pri umirjanju razigranega mladiča kot odraslega psa. Ljudje smo nagnjeni k temu, da v stresnih situacijah pospešimo svoje gibanje, zato moramo, če želimo umiriti svojega psa, najprej umiriti sebe in svoje gibe, nato pa prilagoditi masažo psu. Spremljajte odzive psa in bodite pozorni na to, da vaši gibi ostanejo umirjeni.

Psa, ki ni bil še nikoli deležen masaže seznanite z masažo tako, da ga začnete masirati na prsih, nad repom ali na mestu kjer se stikata glava in vrat. Da psa pomirite, položite roko na eno od teh mest ter ga s počasnimi gibi in umirjeno masirajte ali pa roko le mirno držite na mestu dokler se pes ne umiri.

Nina Bartol

Vir: iheartdogs.com