Samojed

2943

Primeren za:

  • izkušene lastnike,
  • družine z otroki,
  • fizično aktivne osebe.

Na kratko o samojedu:

  • ljubeč družinski pes,
  • spada med 14 najstarejših pasem psov.
[members_only]

Posebne zahteve

Zaradi svoje goste in košate dlake je nega samojeda zahtevna, zaradi svoje inteligence pa je primeren predvsem za izkušene lastnike. S primerno vzgojo je samojed ljubeč in zvest član družine, ki dobro shaja z majhnimi otroki, drugimi, predvsem večjimi psi in tudi mačkami.

Zgodovina

Izvor te pasme najdemo pri istoimenskem sibirskem nomadskem ljudstvu, Samojedih. V Sibiriji so Samojedi vlekli sani, bili ovčarji severnim jelenom in občasno tudi lovci, hkrati pa so jih ljudje sprejeli medse in tako razvili zaupanje in zvestobo samojedov. Ponoči so spali skupaj z ljudmi in jih greli. Iz Sibirije so jih pripeljali konec 19. stoletja, predvsem kot spremljevalce na arktičnih ekspedicijah. V začetku 20. stoletja so bili že priznana pasma.

Videz

Samci običajno tehtajo od 20 do 32,5 kg, samice pa od 17 do 25 kg.  So srednje velikosti, plečna višina samcev znaša od 53 do 60 cm, samic pa od 48 do 53 cm. Ima zelo gosto in mehko dlako v dveh plasteh. Zgornja je ravna in dolga, poddlaka pa gosta in kratka, razvila se je kot zaščita pred hudimi vremenskimi razmeri. Rep je zavihan, v mrzlih nočeh so ga ovili okoli smrčka, in s tako še dodatno grelo. Imajo belo dlako, oči pa so črne ali rjave, mandljaste oblike. Ker imajo kotičke čeljusti zavihane navzgor, so znani tudi kot smejoči psi.

Temperament

Samojedi so ljubeznive narave, zelo primerni za družine, saj so izredno nežni tudi do mlajših članov. Potrebujejo veliko pozornosti in družbe, so močno odvisni od človeka, zato jih ni priporočljivo dalj časa puščati samih. So zvesti spremljevalci, zelo ustrežljivi, zaradi prijazne narave pa se ne obnesejo kot čuvaji. Samojedi so zelo inteligentni in posledično tudi svojeglavi, zato so primernejši za izkušene lastnike, ob katerih bodo postali zvesti in ljubeči družinski člani.

Zdravje in nega

Samojedova dlaka je zelo gosta in zato zahteva posebno nego, mladičke je potrebno že takoj navaditi na redno česanje, ki se izvaja v obeh smereh. Striženje ni priporočljivo, saj naravna dolžina dlake ščiti tako pred mrazom  kot soncem, kopanje pa naj se izvaja enkrat letno. Nagnjeni so k dispaziji kolkom, predvsem samice pa h genetski okvari oči. Tako kot drugi čistokrvni psi so tudi oni nagnjeni k diabetesu, zato je potrebna preventiva in redni veterinarski pregledi. Življenjska doba samojedov je 10 – 15 let.

[/members_only]

Pia Anžel

Viri:

https://www.mrpet.si/
https://sl.wikipedia.org
https://dogtime.com/