Privajanje psa na nov dom

Zgodilo se je! Pridružil se vam je novi družinski član – kuža. Veselje nad novim štirinožcem je neopisljivo. Sledi predstavljanje družini in prijateljem, božanje, igranje… Pa vendar se je potrebno zavedati, da tudi kužki, potrebujejo čas in prostor za privajanje na novo okolje. To je proces, ki lahko traja dan ali dva, lahko pa tudi mesec. Nekega pravila tu ni. Kužek, ki pride k vam ima lastno osebnost in izkušnje. Od vzrediteljev, zavetišča do novega doma je velik prehod, zato je pomembno, da kužka na začetku ne vznemirjate in mu date čas da se prilagodi.

DAJTE MU ČAS

Tako kot ljudje, imajo tudi psi radi občutek svobodne izbire. Ne silite ga na vrt, v hišo, boks ali iz prostora v prostor, naj se vam ne mudi. Dajte mu čas, da v svojem tempu razišče novo okolico in se sam približa ostalim družinskim članom. Nekateri bodo novo družino in dom hitro prevohali in sprejeli za svoje, drugi bodo potrebovali malo več časa, saj bo to za njih precej izčrpavajoče. Ne vznemirjajte svojega kosmatinca v prvih nekaj dneh. Lahko se zgodi, da se bo vaš novi kosmatinec skril po mizo, klop ali za vrata in to ni nič hudega. Ko bo sprejel novo okolje, bo iskal pozornost in takrat se mu v polni meri posvetite. Vsi psi se ne povežejo takoj z novim lastnikom, zato tega ne vzemite osebno. To je stresni čas za kužka, za nekatere bolj za druge manj, zato poskušajte ohranjati mir in razmišljajte pozitivno.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Kristina Kolarič

VIR:
www.puppyleaks.com