Pozor, razvajen pes!

933

Vloga psa se je skozi leta popolnoma spremenila. Sprva je bil nepomemben in obravnavan kot objekt za varovanje, danes pa mnogim predstavlja del družine. Lastniki psov svojemu ljubljenčku želimo le najboljše. Obstaja pa meja, katera je prav hitro prekoračena in iz oskrbe preide v razvajanje.

Mnogi se ne zavedajo, da psi nimajo enakih potreb kot ljudje. Pes si želi le stvari, ki jih dejansko potrebuje:  so hrana,voda,družba,gibanje, … Ni mu mar za ostale potrošne materiale, ki mu jih lastnik kupuje, ker se mu zdi, da jih bo kuža vesel in jih po njegovem mnenju potrebuje. To vodi do tega, da ljudje svojega ljubljenčka razvajajo, namesto da zanj skrbijo. Razvajen pes pa ni srečen!

Razvajenost je dobra podlaga za razvoj mnogih vedenjskih težav, kot so ločitvena tesnoba, izsiljevanje, obsesivnost, agresivnost, … Vse te so posledica pretirane oskrbe.

Npr. ločitvena tesnoba se pojavi, ko je psu, ki je navezan in navajen na pozornost in družbo, ta odvzeta (npr. zaradi daljšega delovnika ne moremo preživeti s psom toliko časa, kot ponavadi). To psu predstavlja veliko stresa, ki ga nato izrazi prek različnih, za lastnika nevšečnih dejanj (uriniranje po stanovanju, grizenje in uničevanje predmetov,…).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 Ajda Kankaraš

Viri: