Pozitivni učinki, ki jih ima masaža na psa

2588

masaza-za-psaV zadnjih letih se vse pogosteje uveljavlja uporaba alternativnih metod zdravljenja pri živalih, bodisi kot samostojno zdravljenje za nekatere blažje težave, bodisi kot dopolnilno zdravljenje pri resnejših obolenjih, med katere lahko uvrščamo tudi nekatere tehnike masaže za pse.

Med številne prednosti pasje masaže nedvomno sodita sproščanje stresa in krepitev medsebojne vezi med človekom in psom. Veterinarji in živalski psihologi ugotavljajo, da je bila že v divjini med živalmi stalno prisotna posebna oblika socialnega navezovanja stikov z dotikom (z lizanjem). Določena stimulacija z dotikom, ki jo psi naravno potrebujejo, jim je bila torej že prirojena. Pri udomačenih psih lahko zato določene oblike masaže predstavljajo sprejemljiv nadomestek naravnega vedenja psa.

 

Prednosti, ki jih prinaša uporaba masaže za pse, pa obsegajo tudi terapevtske učinke:

– zmanjšanje bolečine

– preprečevanje togosti pri živalih z artritisom

– lajšanje težav pri boleznih sklepov in drugih bolezni

Masaža sprošča napetost mišic in povečuje prožnost, pospešuje cirkulacijo krvi ter s tem izboljšuje tudi obseg gibanja. Z masažo lahko uspešno pripravimo pasje telo na operativne posege in skrajšamo obdobje okrevanja po poškodbah ali operacijah. Masaža dokazano uspešno znižuje krvni tlak, saj pospešuje dovajanje kisika celicam v tkivih, zmanjšuje otekline, razvija in vzdržuje tonus mišic, povečuje gostoto kosti in gradi mišično maso.

Masaža, ki jo izvajamo pri mladih psih je še posebno koristna, predvsem zato, ker se že mlad pes nauči, da se počuti udobno s človekom in mu je prijetno ob človeških dotikih, slednje pa olajša tudi redno nego psa, ki vključuje na primer krajšanje krempljev, čiščenje zob, ušes, odstranjevanje klopov in podobno.

Masaža odlično ublaži stres, prav tako lahko uspešno zmanjšuje simptome separacijske anksioznosti, pomaga krepiti pasje zaupanje in s tem omili tudi morebitne strahove ali negativne občutke psa ob rednih obiskih izbranega veterinarja.

V bistvu je pasja masaža, enako kot to velja za masažo pri ljudeh, odličen naraven način za preventivno vzdrževanje dobrega zdravja. Masaža lahko služi tudi kot odlična metoda za zgodnje odkrivanje morebitnih telesnih sprememb pri psu, kot so otekline, tumorji in poškodbe. Masaža lahko po ugotovitvah strokovnjakov zelo pomaga tudi psom, ki se ukvarjajo z agilityjem ali drugimi pasjimi športi k boljši telesni pripravljenosti in k doseganju boljših rezultatov.

Večini psov je masaža všeč. Tehnike, ki se uporabljajo za masažo psov, so podobne tistim, ki se uporabljajo za ljudi, vključno z drsenjem in gnetenjem. Masirati je potrebno rahlo, nikoli grobo. Pri masaži psa nikar ne izpustite tac, obraza in repa. Uporabite dlan in namenite posebno pozornost velikim mišičnim skupinam okoli ramen in bokov. Pred izvajanjem masaže se posvetujte z izbranim veterinarjem. Če masažo izvajate sami doma, se predhodno priporoča posvet s strokovnjakom za izvajanje masaže psov, ki vam bo lahko pokazal varne, primerne in pravilne tehnike, ter vam dal tudi vse strokovne napotke.

Maja Kalaš

narocite-se-na-revijo-kuzek