Povezava med prehrano in vedenjskimi težavami psov, 3.del

416

Kot smo prebrali v prvem in drugem delu te tematike, ima lahko hrana veliko vlogo pri vedenju psov. Kako je to mogoče? Vedenjske težave se lahko pojavijo pred,med in po hranjenju. Na nas pa je da psa opazujemo in ugotovimo kaj je razlog za določeno vedenje. Pogosta vedenja, ki jih skrbniki opažajo so agresija do drugih živali med hranjenjem, brskanje po smeteh ko je kuža lačen, hiperoaktvinost ali drugačna razdraženost zaradi intolerance ali alergije.

Kako ogljikovi hidrati vplivajo na vedenjske težave?

Povzročitelj hiperaktivnosti pri psih so, bolj verjetno kot beljakovine, ogljikovi hidrati, če niso v pravem razmerju. Pri izbiri hrane je pomembno, da vzdržuje nenehno sproščanje energije in tako stabilizira krvni sladkor. Nihanje glukoze v krvi je namreč lahko povzročitelj številnih vedenjskih težav, tudi hiperaktivnosti.

Aditivi, barvila in konzervansi

Določene kemijske sestavine, kot so aditivi, barvila in konzervansi, so znanstveniki pri otrocih povezali s hiperaktivnostjo in z učnimi težavami, zato je lahko odziv enak tudi pri psih. Izogibajte se torej prehrane, ki vsebuje umetna barvila in arome ter umetne konzervanse. Nadalje pa se izogibajte tudi sladkorju in soli.

Pomislite, kako prehrana vpliva na vas – različne sestavine imajo različne učinke na vaše razpoloženje in splošno počutje –, enako je pri psih. Nekateri skrbniki zato že kmalu po menjavi pasje hrane opazijo takojšnjo spremembo v vedenju psa, zlasti kadar gre za menjavo manj kakovostne hrane za bolj kakovostno. Pes, ki je prej užival hrano slabše kakovosti, lahko postane bolj energičen, ko začne uživati hrano premium kakovosti. Aktivni in energični psi pa so po navadi tudi bolj zdravi, saj lažje vzdržujejo ustrezno telesno težo, hkrati pa so manj nagnjeni k razvoju določenih bolezni (diabetes, bolezni sklepov, srca in ožilja). Če ste pri svojem psu opazili vedenjske težave, se posvetujte z veterinarjem tudi o morebitni menjavi hrane in opazujte, kako skleda briketov spremeni pasje počutje in posledično tudi njegovo vedenje.

Vašemu kužku izberite kakovostno hrano brez umetnih barvil in aditivov. Kot sta hrani znamk N&D in Brit.

N&D Buča Medium&Maxi- Jagnjetina in borovnica
BRIT Premium by Nature Adult Medium-Piščanec

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v osemnajsti številki revije Kužek