Pasji starčki

883

Tudi naši najboljši prijatelji nekoč ostarijo. To je resnica, s katero se kar nekaj lastnikov psov noče sprijazniti. Namesto, da zanj skrbijo do konca, ga raje zavržejo. Ljudje namreč stremimo k prikupnim in večnim stvarem. Mnogi na pse še vedno gledajo kot na predmet za zabavo. Ko le – ti ostarijo, za lastnike niso več zanimivi. Vendar pa imajo stari psi kar nekaj prednosti in jih ljudje pogosto podcenjujemo.

Pes v starih letih ima manj energije kot prej, osivi mu dlaka, pojavi se demenca, oslabijo mu okončine, težje zadržuje urin, postane bolj izbirčen pri hrani in pojavi se mu siva mrena, ki povzroči slabšo vidnost ali pa celo slepoto.

Skrb za ostarelega psa:

  1. Psa bolj opazujemo

To je pomembno zato, da lahko ločimo med simptomi staranja in simptomi bolezni.

  1. Redni obiski pri veterinarju

Priporočljivi so redni splošni pregledi, kjer bo veterinar ocenil splošno fizično stanje starostnika in svetoval glede nege, prehrane, aktivnosti, …

  1. Redno gibanje

Rutina gibanja bo psa ohranjala v kondiciji, ohranjalo se bo mišičevje; s tem bo poskrbljeno, da se pes ne bo pretirano zredil. Seveda je treba gibanje prilagoditi njegovim zmožnostim.

[members_only]

  1. Prilagodimo prehrano

Pravilna prehrana pripomore h kvaliteti in dolžini življenja psa.  Ko pes ostari, se mu prebava upočasni in temu je treba prehrano tudi prilagoditi. V starejših letih pes težo pridobi oz.izgubi in zato je spremljanje in uravnavanje njegove telesne teže bistvenega pomena.

  1. Ustna higiena in nega

Pomembno je, da še vedno skrbimo za higieno ust in nego dlake. Stanje zobnih bolezni se s starostjo slabša. Starejši pes ima tudi bolj občutljivo kožo, saj njegovo telo izloča manj zaščitnih olj. S pogostim krtačenjem izločanje spodbudimo.

  1. Igra

Res je, da starejši psi nimajo več toliko energije, vendar je igra prav tako še vedno pomembna. Pes je namreč večni otrok, katerega igra je pomemben del življenja. Seveda jo je treba  prilagoditi.

  1. Učenje trikov

Pogosto so ljudje prepričani, da se starejših psov ne da naučiti novih trikov. Vendar je to popolnoma zmotno. Stari psi se prav tako kot mladi veselijo novih izzivov. Res je, da je treba te prilagoditi, vendar jih je mnogo takih, katere psi v starejših letih z veseljem  sprejmejo.

Koliko človeških let ima v resnici star pes?

Vrednotenje pasjih let se spreminja. Včasih je veljalo, da eno pasje leto šteje sedem  človeških. Kasneje se je to spremenilo. Veljalo je, da eno pasje leto pri večjih pasmah šteje sedem človeških let, pri manjših pasmah pa pet človeških let. Vendar pa se je to prilagodilo na podlagi raznih starostnih ciklov in pojavov pri psih v primerjavi s človekom. Tako danes velja prepričanje, da ima npr. pes pri starosti enega leta 14 človeških let (v puberteti), pes pri štirih letih ima človeških 31 let, pes star 16 let pa ima 85 človeških let.

Starejši psi so daleč od tega, da so nesposobni. Še vedno so zmožni živeti življenje v polnosti, vendar na malo bolj umirjen način. Pravzaprav vsi nekoč pridemo v dobo starosti in je to nekaj povsem naravnega. Ne smemo pozabiti, da starejši ljudje in psi v sebi nosijo zakladnico modrosti, ki so se jih naučili skozi življenje.

[/members_only]

Ajda Kankaraš

Viri: