Odraščanje pri psih – kratko a občutljivo obdobje

Zoolog Konrad Lorenz, ki je več mesecev preživel z volkovi, predniki naših psov, jih spremljal in proučeval, je ugotovil, da se njihovi mladiči začnejo osamosvajati po dopolnjenem osmem tednu starosti.

Tudi mladi psički, v starosti osem do dvanajst tednov, so najbolj dovzetni in primerni za socializacijo, prehod v novo okolje in navajanje na skrbnika.

Mladič, ki pride k novim skrbnikom, vnese veliko mero razburjenja, obveznosti, dolžnosti in veselja.

Psiček je v novem okolju večinoma podrejen. Skrbniki smo pokroviteljski, lastniško vsiljivi in učiteljsko strogi do živalce, ki prestopi naš prag in postaja segment v mozaiku našega bivanja. Le redko komu misli preleti vprašanje ali se pripraviti na prihod psička ali pa vse prepustiti stihiji.

Izbira psa je nekaj lepega, veliko pričakovanje, razmišljanje in iskanje. Fotografije iz knjig, revij, spleta, obisk legla pri vzrediteljih ali trgovine z živalmi ter v mislih umeščanje bodočega psička v naš prostor, vse to nas mora okupirati pred dokončno odločitvijo.

Pred prihodom psa je pravilno, da razmislimo o njegovi vzgoji, ki naj bo podrejena našim pričakovanjem in skrbi za zdravje s pravilno preventivo in prehrano. Mladi prišlek naj bo zaščitno cepljen proti kužnim boleznim ter zdravljen proti notranjim parazitom.

Vsaka slika ima svojega malarja. Tako je bilo in je še pri nastajanju različnih pasem. Razumljivo, da so ob formiranju zunanjosti ali delovnih sposobnosti ostale nekatere dedne napake, ki so vidne že ob rojstvu, ali pa se pokažejo šele v odraščanju.

Ko izbiramo mladička pri starosti dveh mesecev, veliko več ne moremo oceniti in videti kot to, da ima štiri noge in da je v tipu pasme pri tej starosti.

Ko se podredimo različnim informacijam, začnemo razmišljati, ali se odločiti za pasmo, pri kateri lahko pričakujemo določene dedne napake in obolenja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Milan Matko

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek