O škodljivosti ovratnice in prednosti oprsnice

4265

Fizioterapija s svojo pomembno vlogo omogoča ljudem in živalim po boleznih ali poškodbah ponovno pridobitev in ohranitev gibalne samostojnosti. Zaradi razumevanja zgradbe in gibanja telesa ima tudi pomembno vlogo pri preventivi. Z vidika preprečevanja poškodb in bolezni gibalnega aparata svetuje glede ergonomičnosti delovnega okolja in ustrezne uporabe pripomočkov. Prav tako pa je uporaba pripomočkov pri ravnanju s psi vsakodnevna potreba.

Sprehajanje s svojim psom je z vidika telesnega in čustvenega ugodja ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za svojega psa. Poleg hranjenja in igranja z njim, tudi sprehodi poglabljajo vez med skrbnikom in psom. Vendar pa lahko psu napačna uporaba ovratnice povzroča telesno in čustveno neugodje, ne da bi skrbniki to sploh opazili.

Standardna ovratnica je najbolj pogosta odločitev skrbnikov psov in to zato, ker je priročna. Pes jo lahko nosi ves čas in na njej je tudi obesek s pomembnimi podatki o skrbniku. Največja slabost ovratnice pa je, da lahko vodi v mnogo različnih poškodb, predvsem pa v poškodbo vratne hrbtenice, če je skrbnik ne uporablja pravilno. V primeru, da vaš pes na ovratnici vleče, lahko dolgotrajen pritisk na vrat vodi v  poškodbe mehkotkivnih struktur, v nadaljevanju pa lahko pride tudi do kostnih sprememb. V trenutku, ko pes steče za nečim in ga vrvica sunkovito zaustavi, povzroči to prekomeren pritisk na vrat.

Obstaja več vrst ovratnic, med katerimi je nekaj nevarnih in popolnoma neprimernih za uporabo. Med te sodita tudi zatezna in ovratnica z bodicami. Ti ovratnici iz očitnih razlogov nista priporočljivi, saj psa dušita ter poškodujeta mišičje in kožo vratu.

Poškodbe zaradi neustrezne uporabe ovratnice

Anatomija pasjega vratu je v osnovi podobna anatomiji vratu pri človeku. Na zelo ozkem območju se nahaja veliko različnih struktur, kar ne dopušča veliko manevrskega prostora z vidika povečanega pritiska. Vratne mišice pri psih tudi niso nič močnejše od vratnih mišic pri človeku. Pri obeh se v vratnem področju na praktično enakem mestu nahajajo sapnik, požiralnik, žleza ščitnica, limfne žile in bezgavke, krvne žile in živci ter hrbtenjača z vretenci. Ovratnica, ki ustvarja konstanten ali sunkovit pritisk na ta predel, lahko povzroča bolečino ter poškoduje tkivne strukture in vitalne organe v vratu tako kot pri ljudeh. Bolečina pa vedno vpliva na počutje in obnašanje psa.

Možne poškodbe kot posledica neustrezne uporabe ovratnice so:

Strokovnjaki na področju veterinarske medicine ter psihologije in obnašanja živali so z raziskavami prišli do dokazov o škodljivosti uporabe ovratnice (Dr. Peter Dobias, Dr. Amy M. Pauli, Anders Hallgren). Opozarjajo na možnosti nastanka nihajne poškodbe vratne hrbtenice, poškodbe hrbtenjače, paralize sprednjih nog, stisnjenosti sapnika, zloma hrustančnih kosti v sapniku, delne ali popolne zadušitve, premaknitve vratnega vretenca iz prvotnega položaja, odrgnin požiralnika, poškodb kože in tkiv vratu, prolapsa očesnih zrkel, nastaneka glavkoma, glavobolov in poškodbe možganov kot posledica pomanjkanja kisika ter seveda možne čustvene posledice zaradi dušenja kot sta agresija in boječnost.

Vrste poškodb zaradi neustrezne uporabe ovratnice:

 • Poškodbe kože: izguba dlake, vnetja, odrgnine, rane in zato bolečina
 • Poškodbe mišičja vratu: zmečkanine mišic, nateg, napetost, bolečina. Poškodbe mišic vratu vplivajo na gibljivost in gibanje celega telesa.
 • Poškodbe limfnega sistema: oteklina bezgavk, poškodba limfnih žil, okvarjen imunski sistem, bolečina.
 • Poškodbe timusa: samo pri mladičkih in mladih psih mehanska poškodba timusa zmanjša število T celic, pomembnih za imunski sistem.
 • Poškodba podjezične kosti: težave pri grizenju in požiranju, bolečina.
 • Poškodbe hrbtenice in medvretenčnih ploščic: vlečne sile povzročijo nenaravno gibanje, ki pospešijo degeneracijo hrbtenice. To povzroči osteoartritis malih skelpov hrbtenice in možnost nastanka hernije diskusa.
 • Poškodbe hrbtenjače: nenaravna porazdelitev sil na vretenca, kar zoža spinalni kanal in lahko uklešči hrbtenjačo povzroči njeno oteklino.
 • Poškodbe živcev sprednjih nog: osteoartritis in hernija diskusa lahko vkleščita živec, kar povzroči bolečino in poslabša nevrološke in motorične funkcije.
 • Poškodbe vegetativnega živčevja: mehanska travma lahko povzorči direktno poškodbo teh živcev ali indirektno poškodbo zaradi otekanja in pritiska okoliških tkiv na živčevje.
 • Poškodbe vratnih arterij in ven: pritisk na vene povzroči visok krvni pritisk v možganih in poveča znotraj očesni tlak. Zaradi dolgotrajnega stiska vratu se poslabša cirkulacija krvi in lahko razvije glavkom.
 • Poškodbe sapnika: hrustančni obročki se lahko natrgajo ali zlomijo, posledica je ožji sapnik in težave pri dihanju.
 • Poškodba žrela: težave pri požiranju, davljenje, bolečina.
 • Poškodbe požiralnika: težave pri požiranju, bolečina.
 • Poškodbe žleze ščitnice: mehanska travma lahko vodi do motenega delovanja ščitnice.

Najbolj pogoste poškodbe zaradi uporabe ovratnice:

 • Poškodbe oči: razvoj glavkoma zaradi povečanega intraokularnega tlaka. Zaradi nošnja pretesne ovratnice in zaradi naslanjanja v ovratnico se intraokularni tlak dvigne, kar škoduje očem.
 • Poškodbe hrbtenjače: psi imajo enako zgradbo vratne hrbtenice kot ljudje. Vratne mišice, vratna vretenca in medvretenčni diski ščitijo hrbtenjačo. Ta je zelo pomembna, saj prenaša sporočila od možganov k ostalim delom telesa in obratno. Raziskava Andersa Hallgrena je pokazala, da je imelo cca. 91% psov s težavami vratnih vretenc izkušnje s sunkovitimi potegi z vrvico ali pa so že dalj časa vlekli skrbnika. Zaključek je, da sunkoviti potegi z vrvico, neprestano vlečenje skrbnika ali nenadna sunkovita zaustavitev psa, neprestano priklenjenega na verigo, lahko vodijo v poškodbe vratne hrbtenice in hrbtenjač

Nekaj je odvisno od pasme psa, saj so nekatere bolj nagnjene k poškodbam vratu. Veliki psi z veliko mišično maso okrog vratu so manj nagnjeni k poškodbam hrbtenice, kot majhni psi. So pa med velikimi psi tudi nekateri bolj nagnjeni k poškodbam vratne hrbtrenice kot drugi, med katere spadajo dobermani in danske doge.

 • Poškodbe medvretenčnih ploščic: Najbolj pogoste poškodbe hrbtenice so poškodbe medvretenčnih ploščic. Zaradi neprestanega vlečenja tudi mišice in ligamenti postanejo preobremenjeni in posledično neelastični, zaradi česar postane tkivo bolj podvrženo poškodbam.

Možne poškodbe zaradi uporabe ovratnice z bodicami:

Odrgnine in globje poškodbe kože vratu povzročijo tvorjenje brazgotinastega tkiva, ki ni tako oživčeno kot nepoškodovano tkivo in zato postane pes vedno manj občutljiv na zbadanje. Kot posledica tega je možno še povečano vlečenje psa. Enako kot pri zateznih ovratnicah, si zategnitev ovratnice z bodicami psi lahko razlagajo kot poskus dušenja, kar sproži obrambni refleks in posledično lahko postanejo bojazljivi ali celo agresivni. Te ovratnice so  za psa škodljive in popolnoma neprimerne za uporabo.

Možne poškodbe zaradi uporabe ovratnice, ki oddajajo elektrošok:

Psi, ki morajo nositi te ovratnice, trpijo zaradi telesnih bolečin in poškodb, od opeklin do fibrilacije srca ter tudi zaradi psihološkega stresa, ki lahko vključuje resno obliko  preplašenosti ali agresijo. Prestrašenost in zmedenost zaradi ponavljajočih in nepričakovanih elektrošokov vodi v spremembe pasjega dihanja in srčnega utripa in povzroča gastrointestinalne motnje. Šokovne ovratnice se lahko tudi okvarijo in tako sproščajo elektrošoke neprestano ali z višjo močjo, kot je bilo predvideno. Tudi te ovratnice so za psa škodljive in popolnoma neprimerne za uporabo.

Izbira vrste oprsnice in njena uporaba

Iz vsega navedenega zgoraj smo ugotovili, da je uporaba oprsnice primernejši način za sprehajanje psa predvsem, ko gre za varnost in udobje našega pasjega prijatelja. Oprsnica se razlikuje od ovratnice po tem, da sta pritisk in napetost s pasjega vratu preusmerjena čez prsni koš ali hrbet, kar je odvisno od izvedbe. Oprsnico naj skrbnik izbere glede na velikost svojega psa, obliko prsnega koša in vrsto aktivnosti, kjer jo bo pes nosil.

Izbira ustrezne oprsnice

Na izbiro imamo več vrst oprsnic. Glavna razdelitev je glede na funkcijo oprsnice in sicer je delitev na dve glavni skupini: oprsnice za sprehajanje in oprsnice za pomoč pri gibanju (hendikepirani psi).

Oprsnice za sprehajanje se razlikujejo glede na lokacijo pripenjanja na povodec, ali je to spredaj, zadaj ali kombinacija obojega. Na splošno priporočamo oprsnico s sprednjim pripenjanjem za velike pse, ker se jih zaradi večje telesne mase v primeru vleka lažje obvlada medtem, ko je oprsnica z pripenjanjem na hrbtu primerna za majhne pse. Če imate težave z vlečenjem vašega pasjega prijatelja, poskusite z oprsnico, ki ima sprednje zapenjanje, kar vam pomaga, v primeru vleka, preusmeriti psa nazaj k vam. Je udobna in pomaga preprečiti vlečenje psa brez možnosti, da bi mu to škodovalo. Seveda vam priporočamo obisk pasjega trenerja, ki vam bo svetoval, kako učinkovito odpraviti vlečenje vašega psa.

Imamo pa še razdelitev glede na obliko. Najbolj pogoste so  v obliki črke “Y” ali “H” ter tako imenovane “vest” (angl.) oprsnice in zategovalne oz. martingal oprsnice.
– Oprsnici v obliki črke Y in H ohranjata prosta ramenska sklepa. Celotna oprsnica stoji na prsnem košu. Vrat je neobremenjen, ker oprsnica prenese pritisk vleka na prsni koš. Središče Y mora biti na prsnici med rameni. Pazduhi sta prosti. Pripenjanje na povodec je lahko na hrbtu ali prsih ali pa na obeh mestih. Če pes ne vleče, je zanj primerna standardna najlonska H oprsnica. Za drobne pse obstajajo posebne oprsnice, ki so dodatno obložene in zato bolj mehke in udobne.
– Martingalova oz. zategovalna oprsnica je posebelj priporočljiva za pse, ki bi lahko zdrsnili iz oprsnice. Pri tej oprsnici je potrebna previdnost, da zateg oprsnice ostaja neboleč.
– “Vest” oprsnica ni oblikovana za neposlušne pse ali za namen dresiranja psa. Obstajata dve vrsti vest oprsnice in sicer ena vrsta, ki je primerna za službene in delovne pse in druga vrsta, ki ima funkcijo modnega dodatka in gretja psa.

Pri izbiri oprsnice je pomembna tudi izbira prave velikosti ter, da je psu udobna. Večino vrst oprsnic imajo od najmajše pa do extra velikosti, tako da med njimi lahko najdete oprsnico, ki bo ustrezala vašemu psu. Najbolje je, da jo pred nakupom v trgovini tudi pomerite, seveda na vašem psu, in malo preizkusite.

Odlična podpora hendikepiranim psom

Če je vaš pes gibalno oviran kot posledica poškodbe, operacije ali bolezni, je oprsnica za mobilnost najboljša izbira, ker se lahko poveže tudi z morebitnim oprtom zadnjega dela telesa. Skrbnik drži za ročaje in podpira telesno težo psa ter mu tako nudi oporo med hojo po stopnicah ali med sprehodom. Različne oprsnice so oblikovane tako, da lastniku olajšajo dvigovanje psa v različnih situacijah. To je mogoče, ker imajo večtočkovni kontakt s psom, kar prerazporedi pritisk na celo telo ob dvigu.

Za kakšne pse so pogojno primerne ovratnice?

Ovratnice so uporabne za pse, ki ne vlečejo na vrvici in za tiste, ki so dovolj stabilnega in umirjenega karakterja, da jih moteči dejavniki ne zmotijo – torej ne potegnejo na povodcu ter s tem ne povzročajo nevarnega pritiska na vrat in sapnik. Skratka za poslušne pse, ki jo večino časa lahko nosijo bolj kot modni dodatek z informacijami o skrbniku.

Prava odločitev

Če naj bi človek skrbel za dobro počutje drugih bitij, je vpenjanje psa na ovratnico zaradi predstavljenih možnih posledic neustrezne uporabe nepotrebno dejanje. Zakaj bi sprehajali svojega pasjega prijatelja na ovratnici in tvegali duševne in telesne poškodbe njegovega občutljivega vratu in organov, ki se tu nahajajo, pa tudi celega telesa, na katerega vpliva izvajani pritisk na vrat?

Zato svetujemo naj pes nosi ovratnico bolj kot modni dodatek, na katerem so informacije o skrbniku, oprsnico pa kot delovni pripomoček. Za pravo izbiro oprsnice se posvetujte s strokovnjakom. Vsekakor pa naj ne bodo oprsnice nadomestek za obisk pasje šole v kateri usposobljeni strokovnjaki kot prvo skrbnike psov podučijo razumevanja pasje komunikacije in pravilnega ravnanja s psom ter kot drugo skrbnikom pomagajo psa socializirati in naučiti poslušnosti.

Svetujemo vam tudi, da s psom vadite hojo ob nogi. Nikar mu ne nataknite samo oprsnice, ker ste izvedeli, da uporaba le-te zmanjša pritisk na vrat. Ukvarjanje s psom v obliki vadbe in igre je odlično izkoriščen čas, ki poveže psa in skrbnika za vedno.

V primeru težav z gibanjem ali ob sumu na bolečino vam svetujemo pregled pri veterinarju in usposobljenemu fizioterapevtu, ki vam bosta glede na specifične težave vašega psa ustrezno svetovala.

 

Pia Lemark
Sekcija za fizioterapijo živali
Združenje fizioterapevtov Slovenije