Nenamerne napake skrbnikov psov

Kot lastnik psa želite, da bi imel kar se da lepo življenje. V zameno vam vendar daje brezpogojno vdanost in crkljanje. Večina nas ima svoje pse rada kot člane družine. Vendar pa smo le ljudje in zato delamo tudi napake pri ravnanju z njimi, ne da bi se tega sploh zavedali. Sledi pregled nekaterih najpogostejših, ki jih opažajo veterinarji in trenerji psov.

Preden si omislite psa, se o ničemer ne pozanimate

Najboljše sobivanje s psom boste verjetneje dosegli le, če se pripravite na to že od samega začetka. Imeti psa ali mačko je odgovornost do konca življenja te živali. Prepričajte se, da ste pripravljeni, preden se zavežete čemu takemu. Ljubljenčki zahtevajo tudi čas in denar.

Poleg tega bodite previdni pri izbiri pasme oz. tipa psa. Če vas zanima točno določena, se najprej natančno pozanimajte o njej. Ne delajte spontanih odločitev. Nekateri psi zahtevajo mnogo več fizične in psihične dejavnosti kot drugi, nekateri težje prenašajo vašo odsotnost, spet tretji se ne razumejo najbolje z majhnimi otroki ali mačkami. Odločite se v skladu z vašim načinom življenja. Nekaj načrtovanja in raziskovanja vam bo prihranilo vsaj nekaj živcev v prihodnosti.

Psa ste kupili od preprodajalca

Poleg poglabljanja v to, kakšnega psa si boste omislili, je vsaj toliko pomembna odločitev, kje ga boste vzeli.  Preprodajalci (ki sicer opravljajo protizakonito dejavnost) imajo mladiče v nehigienskih pogojih, njihov namen pa je le, da mladiče čimprej prodajo in imajo obenem z njimi čimmanj stroškov, posledično se za dobrobit (zdravje, socializacijo) mladičkov, kaj šele njihove mame, prav malo zmenijo. Zato tega nikar ne podpirajte s svojim denarjem, saj se zaradi povpraševanja na ta način nadaljuje začarani krog. Prav tako ne bi smeli dovoliti, da vam kdo za drag denar proda mešanca, za katerega ne more dokazati, da je določene pasme (to lahko stori le z rodovnikom). Bodisi vzemite zase primernega psa iz zavetišča (dobro zavetišče ali posamezniki, ki iščejo dom psom, vam bodo pomagali izbrati pravega za vas in vam ne bi smeli lagati o njegovih lastnostih) ali poiščite skrbnega, uglednega vzreditelja določene pasme.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Vir:
www.thelist.com