Namembnost pasem in za koga so primerne

namembnost-pasem-in-za-koga-so-primerneDandanes poznamo stotine različnih pasem psov. Od najmanjšega yorkshirskega terierja do največjega mastifa, vsi so del vrste Canis lupus familiaris in so se v dolgih tisočletjih evolucije razvili iz neustrašnih in divjih volkov v puhaste prijatelje, ki najraje poležavajo na naših kavčih. V partnerstvu s človekom so bili psi izjemno dragocena žival, saj so opravljali različne izjemno zapletene in težke naloge, kot so paša, vleka sani in vozov, lov, sledenje divjadi in podobno. Različne pasme psov so si med sabo vizualno in karakterno izjemno različne, kot je bil različen namen, za katerega so bile vzrejane. Takrat so si morali psi s trdim delom zaslužiti svoj dnevni obrok in streho nad glavo. Kaj pa v teh časih, ko so psi večinoma brez dela in je njihov primarni namen le druženje s svojim vodnikom? Katera pasma je primerna za katerega človeka?

Prva napaka, ki jo ljudje naredimo pri izbiri pasme, je, da se preveč osredotočamo na zunanjost in vse premalo pozornosti posvečamo karakterju. Različne pasme imajo med sabo lahko povsem različne karakterje, ki so se razvili zaradi potreb in zahtev dela, kateremu so bili namenjeni.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Objavljeno v petindvajseti številki revije Kužek