Stres pri obisku veterinarja

1424

Obiski pri veterinarju so bistven del pasjega življenja, za občasne preglede, letna cepljenja ali pa tudi zdravljenje bolezni. Z vami delimo nekaj nasvetov, s katerimi boste svojemu kosmatincu olajšali stres pri obisku veterinarja.

Sproščenost in dotikanje

Če boste že pri prvem obisku mladička na veterini sproščeni, pes ne bo razvil strahu in stresa zaradi obiskov v odraslosti.
Mladičku mora biti prijetno, ko se ga drugi dotikajo. Neprijetno mu je, ko mu kdo dviguje rep, dotika se po trebuhu ali šapah. Ko je mladiček pomirjen in sproščen, ga lahko začnete navajati na te dotike. Ko se bo mladiček na te dotike navadil, ne bo imel težav z dotikanjem pri veterinarju.

Spodaj vam naštevamo nekaj korakov, kako si lahko olajšate obisk pri veterinarju:

  1. Preverite, ali ste tudi sami pod stresom ali vznemirjeni. Na dan obiska pri veterinarju je pomembno, da ste tudi vi kot lastnik pomirjeni, saj pes začuti napetosti in je tudi sam pod stresom. Čeprav ne boste najboljše volje, morate delovati veselo, da se bo pes sprostil.
  2. Zapomnite si, da psi mislijo skozi svoj nos. Sivka in ostale naravne dišave imajo pomirjujoč učinek. Mesto v avtu, kjer vozite svojega psa k veterinarju (odeja ali brisača) pošpricajte s kakšno dišavo, pošpricate pa lahko tudi svoje roke.[members_only]
  3. Pasji priboljški. S seboj vzemite pasje priboljške, da vzpodbudite psa k lepemu obnašanju. Preden se odpravite, poskusite preskočiti hranjenje, da bo pes lačen in bolj zainteresiran za priboljške.
  4. Če vaš pes postane vznemirjen med obiskom pri veterinarju, ga ne smete pobožati in tolažiti da je vse v redu, saj s tem le krepite njegov strah. S tem bo pes mislil da ga nagrajujemo za ‘’dobro obnašanje’’.
  5. Če lahko, vzemite psa en dan prej pred pregledom na veterino, da bo spoznal čakalnico. Veterina je polna različnih čudnih vonjev in zato bo zgodnji obisk dal psu možnost, da se na te vonje privadi brez negativnih asociacij.
  6. Opravite svoj del. Psi ne morejo govoriti z veterinarjem, zato že pred obiskom naredite seznam simptomov, ki ste jih opazili pri psu (npr. izguba apetita, težave pri hoji, spremembe v lajanju ali karkoli, kar ni običajno za psa).
  7. Vprašanja. Preden se odpravite k veterinarju, premislite o vprašanjih, ki bi jih hoteli vprašati. Sami tudi spremljajte, kdaj morate psa peljati na naslednje cepljenje.

Če vaš pes prejme kakšna zdravila, ne pozabite vprašati, kako in v kakšni obliki zdravilo dati psu.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri:
thebark.com/
www.cesarsway.com/