Lajšanje stresa pri obisku veterinarja

Obiski pri veterinarju so bistven del pasjega življenja, za občasne preglede, letna cepljenja ali pa tudi zdravljenje bolezni. Z malo pazljive priprave se boste izognili stresu zaradi obiska pri veterinarju, tako vi kot tudi vaš štirinožni prijatelj. Če boste že pri prvem obisku mladička na veterini sproščeni, pes ne bo razvil strahu in stresa zaradi obiskov v odraslosti.

Mladičku mora biti prijetno, ko se ga drugi dotikajo. Neprijetno mu je, ko mu kdo dviguje rep, dotika se po trebuhu ali šapah. Ko je mladiček pomirjen in sproščen, ga lahko začnete navajati na te dotike. Ko se bo mladiček na te dotike navadil, ne bo imel težav z dotikanjem pri veterinarju.

Spodaj vam naštevamo nekaj korakov, kako si lahko olajšate obisk pri veterinarju.

 1. Preverite, ali ste tudi sami pod stresom ali vznemirjeni. Na dan obiska pri veterinarju je pomembno, da ste tudi vi kot lastnik pomirjeni, saj pes začuti napetosti in je tudi sam pod stresom. Čeprav ne boste najboljše volje, morate delovati veselo, da se bo pes sprostil.
 2. Zapomnite si, da psi mislijo skozi svoj nos. Sivka in ostale naravne dišave imajo pomirjujoč učinek. Mesto v avtu, kjer vozite svojega psa k veterinarju (odeja ali brisača) pošpricajte s kakšno dišavo, pošpricate pa lahko tudi svoje roke. 

  Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

  Doroteja Turković

  Viri:
  http://thebark.com/content/easing-dogs-stress-during-veterinarian-visits
  https://www.cesarsway.com/dog-care/choosing-working-with-a-vet/the-secret-to-stress-free-vet-visits