Kraški ovčar

1070

Primeren za:

  • izkušene lastnike,
  • aktivne ljudi,
  • družine z otroki.

Na kratko o kraškem ovčarju:

  • inteligenten,
  • ljubezniv,
  • zvest,
  • pozoren,
  • aktiven.

Posebne zahteve:

Kraški ovčar spada med izredno inteligentne pse, kjer je potrebna že zgodnja vzgoja v njegovih rosnih letih. S tem z njim vzpostavimo zaupanje in poskrbimo, da se bo kraški ovčar počutil kar se da domače in nam tudi zaupal. Prav tako je pri tej pasmi ključna redna dnevna aktivnost, od dnevnih daljših sprehodov do velikega dnevnega bivalnega prostora, saj je znan kot delovna in izredno aktivna pasma.

Zgodovina

Kraški ovčar je slovenska naravna dediščina in najstarejša avtohtona pasma psa iz 19. stoletja. Pasma naj bi izvirala iz kavkaškega ovčarja, šarplaninaca, nemškega ovčarja, molosa in romanskega ovčarja. Mednarodno je bila priznana že leta 1939, vendar pod imenom ilirski ovčar, pod današnjim imenom pa je bila priznana šele leta 1968. Kraškega ovčarja so v preteklosti uporabljali kot pastirskega psa ovac na območju Krasa. Danes je kraški ovčar ne samo eden izmed bolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov, ampak je tudi izjemen čuvaj.

Videz

Kraški ovčar spada v skupino srednje velikih psov z železno sivo barvo dlake, ki ima lahko dve različici odtenkov – temno sive ali srebrno sive barve. Dlaka je vodoodporna gosta in dvojna, ki močno odpada. V višino dosega kraški ovčar pri samicah med 54 in 60 cm, pri samcih pa med 57 in 63 cm, po teži pa se giblje nekje med 35 in 42 kg, s tem da ima samica manjšo telesno težo od samca. Kraški ovčar lahko dosega velikost legla nekje od 6 do 9 mladičkov, včasih celo več, njegova življenjska doba pa dosega do nekje 14 let.

Temperament

Kraški ovčar spada v skupino zelo dobrih čuvajev, ki se izredno močno povežejo s svojim lastnikom, do katerega so potem tudi izredno zaščitniški. Je izredno nezaupljiv do tujcev, zato je tudi znan kot dober čuvaj, vendar je potrebna zgodnja vzgoja in socializacija, da ne vodi v prehude zaščitniške nagone psa. Spada v skupino delovnih psov in posledično je poznan kot izredno aktiven pes, ki potrebuje veliko življenjskega prostora za gibanje in hkrati tudi redne, dolge sprehode. Ob dobri socializaciji in zaupanju je do drugih družinskih članov nežen in prijazen ter tudi zaščitniški. Kraški ovčar je prav tako poznan kot izredno zanesljiv, samostojen in preudaren pes.

Zdravje in nega

Kraški ovčar je znan kot izredno zdrava pasma in lahko ob primerni oskrbi in rednem obisku veterinarja doseže starost do celo dvajset let. Lahko se sicer pojavijo bolezni ledvic in težave z uriniranjem v njihovih poznih letih. Za nego je kraški ovčar izredno nezahteven, kar je nujno potrebno, je nega dlake. Potrebno je redno vsakodnevno krtačenje, s katerim odstranite odvečno dlako in zagotovite zdravo kožo ter ovčarjevo dlako. Kopanje je potrebno izključno, kadar je kuža resnično umazan, saj pretirano kopanje odstrani zaščitno plast vodoodporne dlake.

Vesna Popovič

Viri:
https://www.dogbreedinfo.com
http://www.kinoloska.si
https://www.dogzone.com