Koristi interaktivnih igrač za pse in katero izbrati

koristi-interaktivnih-igrac-za-pse-in-katero-izbrati-3Poznamo dve vrsti utrujenosti. Fizična utrujenost je tista, ki sledi fizični aktivnosti, kot so tek, hoja, fizično delo in podobno. Psihična utrujenost pa je povezana z možgansko aktivnostjo. Vsi poznamo občutek, ko se nam po dolgem in napornem dnevu v službi ali v šoli zdi, da komaj stojimo kljub temu, da smo skoraj cel dan preživeli v sedečem položaju.

Ljudem je psihična utrujenost dobro poznana, našim kosmatincem pa malo manj. Skrbniki večinoma poskrbijo, da imajo njihovi kužki dovolj dolgih sprehodov in igre. Skozi učenje trikcev in vzgojo pa zaposlijo tudi pasje možgane. Vendar se kužki sčasoma naučijo pravil in trikcev, zato potrebujejo nove načine za stimulacijo možganov. Pri tem jim lahko skrbniki pomagamo z interaktivnimi igračami.

Interaktivne igrače pa so odlična rešitev tudi za dolge deževne dni, ko so sprehodi nekoliko krajši, igra zunaj pa zaradi dežja onemogočena. Interaktivne igrače kužke zaposlijo in utrudijo, da dolgočasni deževni dnevi hitreje minejo. V nasprotju s splošnim prepričanjem interaktivne igrače niso namenjene samostojni pasji igri in zaposlitvi med odsotnostjo skrbnika. Nekatere interaktivne igrače so občutljive in bi jih med nenadzorovano igro pes lahko uničil ali se celo poškodoval. Marsikateri skrbnik svojemu kužku pripravi igračo, napolnjeno s priboljški, in mu jo ponudi ob odhodu od doma, da bi kuža lažje dočakal njegovo vrnitev, vendar je takšno početje nevarno. Znani so namreč primeri, ko se je kužku jezik zataknil v luknjo v igrači in je bila potrebna veterinarska pomoč pri osvoboditvi jezika. Interaktivne igrače imajo torej z namenom takšno ime. Namenjene so namreč druženju oziroma interakciji med psom in skrbnikom. Skrbnik naj bi svojega psa pri zahtevnejših ugankah namreč usmerjal in mu pomagal doseči cilj – priboljšek.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Vira: whole-dog-journal.com in
positively.com

 

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek

2 KOMENTARJI

  1. Pozdravljeni,

    oprostite ampak a bi lahko mogoče prilepili link do teh navodil, kako se izdela igrače? V rubriki Naredi Sam jaz najdem samo pasji loparček in majico.

Comments are closed.