Kdaj stran od mame

Čeprav smo mislili da je jasno kot beli dan, se še vedno pojavljajo vprašanja, kdaj je primeren čas, da mladiček zapusti mamo. Na različnih spletnih portalih mladičke namreč oddajo s šestimi tedni, nekateri še prej. Kdaj je mladiček dovolj velik, da mame več ne potrbuje, je jasno – ko dopolni osem tednov. To nam zapoveduje tudi pravilnik o zaščiti živali, s tem pa se strinja tudi večina kinologov.

Zakaj ravno 8 tednov?

Enako kot pri dojenčkih, je tudi pasji mladiček na začetku svojega življenja odvisen od mame. V teh tednih se nauči vse, kar mora vedeti o ˝pasjemu življenju˝. Mama ga socializira, ter je tako zelo pomembna za nadaljen razvoj psa. To pa je torej razlog, zakaj mora ta čas preživeti ob mami.

Odhod v nov dom je za psa najboljši, ko se začne tudi socializacija s ljudmi – to pa je ravno obdobje po osmih tednih življenja mladička. Ko mladiček dopolni to starost je pomembno, da se začne individualna vzgoja mladička – torej pri novih skrbnikih. Če psa (po navadi se to zgodi pri posvajanju kužkov in zavetišča) v svoj dom sprejmemo po tem obdobju, ni nič narobe, le mi bomo imeli malce več dela z njegovo socializacijo.