Kakšnega psa izbrati zase?

2031

418837_340604399305426_854813506_nObdobje mladičkov je za vzreditelje najlepši, pa tudi najbolj stresen čas, za bodoče skrbnike pa čas, ko začno načrtovati prihod novega psa v svoj dom. Ena izmed prvih odločitev, ki sledi odločitvi, da bodo v svoj dom pripeljali mladička, je izbira pasme. Čeprav tej sledi še cel kup pomembnih odločitev (na primer ali izbrati samčka ali samičko, ali se odločiti za sterilizacijo oziroma kastracijo ali ne, ipd.), pa je to tista najpomembnejša odločitev, ki zaznamuje vaše življenje s psom in ki jo morate sprejeti kar se da informirano.

Dejstvo je, da niso vse pasme primerne za vse ljudi. Vsak pes je velikanska odgovornost, a niso vsi enako zahtevni kar se tiče nege, vzgoje in potreb po aktivnosti. Nekatere pasme so bolj nagnjene k boleznim od drugih in imajo krajšo življenjsko dobo, zato velja upoštevati tudi to koliko sredstev imamo na voljo za veterinarske storitve – čeprav je dobro imeti vedno, pri vsaki pasmi, rezervni sklad za nujne primere – pa tudi ali smo pripravljeni na odgovornost za naslednjih 10 – 12 in tudi več let oziroma ali smo se sposobni sprijazniti z dejstvom, da nam bo pes delal družbo na primer le sedem let.

Pri izbiri pasme je torej potrebno premisliti tako naše zmožnosti in želje kot potrebe posameznega psa. Razmislite o naslednjih dilemah:

  • Koliko denarja ste pripravljeni mesečno odšteti za psa?

V ta seštevek spada kvalitetna prehrana (majhni psi pojedo manj kot večji), nega (nekatere pasme potrebujejo redno nego pri pasjem frizerju, medtem ko lahko druge negujemo sami doma), zdravje (z odgovorno izbiro vzreditelja lahko skoraj popolnoma omejite možnost genetskih bolezni, h katerim je nagnjena posamezna pasma, še vedno pa morate upoštevati redne letne veterinarske stroške in izredne stroške, ki se pojavljajo pri vsakem psu), pa tudi šolanje (določene pasme je lažje vzgajati, zato se lahko tega lotite doma, druge potrebujejo bolj izkušen pristop).

  • Koliko časa lahko dnevno posvetite svojemu ljubljencu?

Večina ljudi misli, da največji del skrbi za psa pomenijo sprehodi, zato neredko pomislijo, da si bodo tisto ‘urico ali dve na dan že lahko ukradli’. Dejstvo je, da skrb za psa terja še veliko več časa kot ga vzamejo sami sprehodi. Pes potrebuje dnevno nego, hranjenje, igro in pozornost. Zares dobri skrbniki si prizadevajo, da bi s svojim ljubljencem preživeli čim več časa dnevno, ne kradejo si časa za preživljanje s psom od drugih aktivnosti, temveč le-te prilagodijo dejstvu, da imajo psa.

  • Ali lahko novega ljubljenčka uvrstite v svojo dnevno rutino?

Če imate osemurni delovnik, zraven pa še obveznosti, ki zahtevajo, da ste po deset in več ur dnevno zdoma, ob večerih pa se radi družite s prijatelji, ki nimajo psov, potem najbrž še niste pripravljeni, da si omislite psa. Če bo pes večino dni sam doma, to ni pošteno do njega. Nekatere pasme se sicer lahko prilagodijo na tovrsten življenjski slog, medtem ko so aktivni, družabni psi v takšnih razmerah preprosto nesrečni. Razmislite tudi, da mladički potrebujejo še več pozornosti, saj jih je potrebno navajati na hišno čistočo in se z njimi ukvarjati preko celega dne, saj jih je potrebno vzgojiti. Ali ste pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog?

  • Kaj pravzaprav želite od psa?

Izredno pomembno vprašanje, ki je verjetno najbolj ključno za to, da boste izbrali prav, je kaj pravzaprav želite in pričakujete od lastništva psa? Marsikdo se na primer lahko sprijazni z dejstvom, da psu dlaka izpada bolj, kot je pričakoval, ali da potrebuje posebno hrano, ne more sprejeti tega, da je pes težje vodljiv, ali da potrebuje zelo velike količine gibanja. Bodite realni in pošteni sami do sebe – če niste športen tip človeka, ki bi prosti čas rad preživljal v naravi, vas najverjetneje niti športen tip psa ne bo prepričal v spremembo življenjskega sloga. Bo pa pes zelo nesrečen in to se bo pokazalo tudi v drugih vidikih njegovega življenja, v njegovem vedenju in odnosu do vas. Ljubezen sama ni dovolj. Razmislite torej ali želite družinskega psa, ki bo z vami hodil na izlete, ali družnega psa, ki vam bo delal družbo na kavču? Želite psa, ki vas bo ubogal na prvo besedo, ali psa s katerim boste morali delati, da bo izrazil njegove najlepše karakteristike?

Irski rdeči seter – popoln družabnik aktivnim družinam

Irski seter s svojo zunanjostjo očara vsakogar, a lep izgled ni vse kar ta pes ponuja. V osnovi je to lovska pasma, zato je njegov značaj lahko neodvisen in svojeglav, a je hkrati izredno ljubezniv in pripravljen za delo s človekom, kar lastniki te pasme izredno cenijo.

Dolgo časa ostane mladiček, tudi v pozni starosti ohrani svoj vesel in igriv značaj. Je izredno vdan lastniku in neverjetno inteligenten, zato ga je mogoče s potrpežljivim in doslednim pristopom uspešno vzgajati, a lahko nedoslednim začetnikom povzroča preglavice.

To je aktiven pes, ki zelo uživa v vseh skupnih aktivnostih, a se prav tako rad stiska tudi na kavču. Uživa v tekmovanjih, športu in je odličen razstavni pes, saj obožuje vse aktivnosti s svojim lastnikom. Nerad pa je sam, zato ni primeren za ljudi, ki so veliko zdoma. Zaradi prijaznega karakterja in družabnosti je seter naravnost odličen družinski pes, ki se dobro razume tudi z drugimi živalmi.

Na kratko o irskem setru:

  • družinski pes,
  • lahko sobiva z drugimi živalmi,
  • ljubi veliko aktivnosti in potrebuje dosledno vzgojo,
  • ima neodvisen, a ljubeč karakter.

Če želite spoznati to krasno pasmo ali razmišljate o tem, da bi v svoj dom pripeljali mladička, v psarni Rubinus Verus iz osrednje Slovenije v septembru pričakujemo izjemno leglo. Več informacij najdete na spletni strani.

rubinus-verus-vrhunsko-leglo
Rubinus Verus,

Promocijsko sporočilo