Kakšne ovratnice za pse poznamo?

100

Verjetno smo se že vsi, ki imamo, smo imeli ali pa bomo imeli v prihodnosti kužka vprašali kakšno opremo potrebujemo zanj. Ker je na tržišču z vsakim dnevom več opreme, smo v spodnjem članku, na kratko opredelili kakšne ovratnice za pse poznamo.

Navadna ovratnica

Navadne ovratnice se uporabljajo vsakodnevno. Največkrat za označitev psa in pripetje na povodec. Narejene so lahko iz različnih materialov kot so najlon, usnje, blago in čedalje bolj popularnega materiala biotan. Ovratnice se zapnejo s plastično ali kovinsko sponko ali sponko za pas. Slednja je lahko bolj nevarna, saj jo v primeru, da se pes kam zatakne , ne moremo tako hitro odpeti.

Zatezna ovratnica

Zatezne ovratnice se po navadi uporabljajo pri psih, ki raje pobegnejo, saj se iz nje ne morejo izmuzniti. Pogosto pa se znajdejo tudi na seznamu trening pripomočkov pri šolanju psov. Čeprav so lahko iz različnih materialov največkrat srečamo kovinske. V kolikor jih ne uporabljamo pravilno so lahko zelo nevarne. Psu lahko s takšno ovratnico poškodujemo sapnik ali ga v najhujšem primeru zadušimo. Kovinske ovratnice zelo rade tudi cukajo dlako, kar povzroči, da ima kuža na mestu ovratnice okoli vratu bolj uničeno in kratko dlako.

Polzatezna ovratnica

Polzatezne ovranice kot nam že ime pove se ne zategnejo v celoti. So bolj varne od zateznih, saj se zategnejo le toliko, da se pes ne zmuzne, nezategnjene pa ležijo bolj sproščeno na vratu. Lahko so iz blaga, kovine ali v kombinaciji. Velikokrat se uporabljajo pri pasmah kot so hrti.

Ovratnice za prevzgojo in električne ovratnice

Velikokrat se pri prevzgoji ali vzgoji psa uporabljajo tudi posebne ovratnice. Najpogosteje so to prong ovratnice(bodečke) ali električne oziroma vibracijske ovratnice. V kolikor se poslužujemo uporabe katerekoli od teh ovratnic je pomembno, da se o uporabi in namenu teh ovratnic posvetujemo s strokovnjakom. Z napačno uporabo in namestitvijo ovratnice lahko psa poškodujemo ali pa dodatno poslabšamo vedenje, ki ga želimo odpraviti. Pomembno pa je poudariti, da je potrebno psa začeti vzgajati in socializirati takoj ko ga dobimo, da se že v prvi vrsti izognemo neželenim vedenjem.

Ovratnice za pasje razstave

So tanke zatezne ovratnice, ki se uporabljajo le na razstavah. Nikakor jih ne smemo zamenjati za zatezno ovratnico oziroma jih uporabljati za sprehode.

Ovratnice proti zajedavcem

Takšne ovratnice se namestijo na pasji vrat poleg navadne ovratnice. So tanjše in narejene iz gume. Premazane so s kemikalijami, ki pomagajo pri odpravljanju bolh in klopov. Paziti moramo na to ali so vodoodporne in koliko časa učinkujejo. Pri ne vodoodpornih se v primeru stika z vodo, kemikalije sperejo in ovratnica ni več učinkovita. Po navadi takšne ovratnice učinkujejo 3 mesece in jih po pretečenem času zamenjamo z novo.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri ovratnic?

Pri izbiri ovratnice upoštevamo velikost in zgradbo psa. Ovratnica mora biti dovolj velika in široka, da ne poškodujemo vratu. Nameščena ne sme biti pretesno ali preširoko, splošno pravilo je, da lahko med ovratnico in vratom vstavimo dva prsta. V kolikor nam ni potrebno posegati po zateznih ali drugih ovratnicah, je najboljša izbira navadna ovratnica s sponko.

Avtor: Lea Žerovnik

www.rover.com
www.thesprucepets.com
www.masterclass.com