Kako sta povezana delo na sebi in vzgoja psa?

963

Tako, kot otroci, tudi psi opazujejo, čutijo naše notranje ravnovesje ali neravnovesje in reagirajo na našo energijo. Postavljajo nam ogledalo in s tem omogočijo veliko priložnost za delo na sebi, če znamo to priložnost prepoznati. Delo na sebi ter vzgoja psa sta tesno povezana.

Da zapišem bolj praktično; če lastnik/-ca psa nima zaupanja vase, se bo veliko bolj namučil/a, da bo pes prisluhnil in upošteval njena navodila, kot pa nekdo, ki ima notranjo trdnost, zaupanje vase. To bo pes takoj prepoznal in se prej prepustil vodenju. 

To sem kot lastnica psa dala skozi sama in kot psihoterapevtka prepoznavam to pri delu z ljudmi. Kako se pes spreminja vzporedno s tem, ko lastniki delamo na sebi. Že samo ena sprememba v razmišljanju znotraj človeka, lahko pri psu sproži drugo vedenje.

Pomembno je zavedanje, da smo za vedenje psa odgovorni mi, ne pes

Dostikrat slišim lastnike psov, kako krivijo svojega psa za nekaj, za kar bi bilo dobro, da bi se zazrli vase. 

Moj pes je zelo agresiven” – Se tudi v lastniku skriva potlačena jeza, ki je ne želi pogledati?

“Moj pes me nič ne uboga” – Ali lastnik upošteva sebe, ima zaupanje vase? in še bi lahko nadaljevala.

Prvi korak k spremembi v vedenju psa in spremembi v odnosu med lastnikom psa in psom je, da se lastnik začne zavedati, da je vedenje psa v veliki meri njegova odgovornost, ne odgovornost psa. 

Že z nakupom psa, se odločimo prevzeti odgovornost

Preden se odločimo za nakup psa, je pomembno preveriti pri sebi: 

  • Kaj zame pomeni prevzemanje odgovornosti?
  • Znam prevzeti odgovornost zase oz. se jo trudim prevzemati?
  • Sem se pripravljen/a soočiti z novimi izzivi in novo odgovornostjo, ki jih bo nakup/posvojitev psa prinesla s sabo?
  • Sem se pripravljen/a soočiti z resnico glede sebe, ki mi jo bo pes pokazal?

Z jasnostjo glede teh odgovorov je potem veliko lahkotneje stopiti (ali pa ne) v odnos s psom. Lahkotneje je tako lastniku, ker se zaveda svoje odgovornosti in psu, ker se tako lažje sprosti v odnos in uživa svoje pasje življenje. 

Če so temelji odnosa postavljeni, je zadovoljen lastnik kot tudi pes.

Kaj pomeni delati na sebi?

Da, v primeru, ko pes v nas sproži določen “trigger” oz. čustveno reakcijo, tega ne znesemo nad psom, ampak se zavedamo, da je to nekaj kar je naše. 

Da preverimo pri sebi, zakaj smo v določenem trenutku jezni, imamo frustracijo, čutimo obup. Od kje so ta čustva prišla in kaj nam želijo sporočiti? Da se z njimi soočimo in jih predelamo pri sebi. Pes ni za to nič kriv. On samo obstaja, raziskuje svet in se uči. Pomembno je, da smo do njega spoštljivi in da svoje stvari razčistimo pri sebi, preden stopimo v odnos z njim. Da lahko v odnosu izhajamo iz miru, ljubezni in spoštovanja. 

Pomemben je trud, ne perfektnost.

Pomembno je zavedanje, da psi ne iščejo perfektnosti. Iščejo pa trud, ki ga tudi z veseljem 1000x nazaj poplačajo. Če vidijo, da se lastnik trudi, je lahko odnos med njima prečudovit, res izpopolnjujoč. Vzgoja psa postane užitek. In to je cilj, tisto za čemer stremimo mi, kot lastniki psov in tudi naši kosmatinci sami. 

Anja Naraločnik 

terapevtka transpersonalno kognitivne terapije TCT®, Reiki mojstrica in poslovni coach

www.anjanaralocnik.com