Kako psu preprečim, da bi jedel iztrebke?

uzivanje-iztrebkov-koprofagija-pri-psihKoprofagija je presenetljivo pogosta vedenjska težava pri psih. Ko govorimo o koprofagiji, lahko s tem mislimo na uživanje lastnih iztrebkov, uživanje iztrebkov drugih psov ali celo uživanje iztrebkov drugih živalskih vrst. Čeprav gre za razmeroma naravno vedenje, pa med lastniki velja za eno od bolj nezaželenih vedenj, predvsem zaradi higienskih in zdravstvenih razlogov, saj uživanje iztrebkov poveča možnost prenašanja bolezni med živalmi ter med živalmi in ljudmi, pa tudi možnost okužbe psa s črevesnimi zajedavci.

Koprofagija ima najpogosteje psihološki izvor, vzroki za pojav pa so lahko še iskanje pozornosti, dolgočasje, raziskovalno vedenje, oponašanje in tudi lakota. Redkeje je vzrok za pojav koprofagije zdravstvene narave, kljub temu pa je priporočljivo, da ob nenadni spremembi prehranjevanja vašega psa obiščete veterinarja, ki bo izločil določene možne medicinske vzroke za prehranjevanje z iztrebki.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v devetnajsti številki revije Kužek

1 komentar

Comments are closed.