Kako psi občutijo potres?

1581

Sosednjo državo je preteklo nedeljo prizadel hud potres z magnitudo kar 5,3, ki smo ga čutili tudi mi v Sloveniji. Kot lastnica kužka sem opazila izredno zanimive odzive na sam potresni sunek in popotresne sunke, zato vam v tokratnem članku predstavljamo, kako psi občutijo in se odzivajo na sam potres.

[members_only]

Kaj sploh je potres?

Potresi so tresljaji v zemlji, ki nastanejo ob premikanju tektonskih plošč, kjer te drsijo ali se spodrivajo ob ena drugi. Tresljaji se širijo skozi tla v obliki valovanja, ki jih z drugim imenom imenujemo tudi potresni valovi in jih mi na površini zaznamo kot potres. Zaznavamo jih ne samo ljudje, ampak tudi živali, ki se nanj odzivajo vsak posebej drugače.

Poglejmo v preteklost …

Če pogledamo že v samo preteklost, opažamo, da niso samo psi tisti, ki občutijo potres, ampak tudi druge živali. Dober in nazoren primer je iz leta 2004 ob velikem potresu v Indijskem oceanu, ki je povzročil hud cunami v Aziji. Takrat naj bi se opice in sloni preselili na višje predele, govedo naj ne bi hotelo v svoje staje, psi pa so vztrajno prej lajali. Na naših tleh je bilo takšno vedenje tudi opaženo, in sicer v potresu iz leta 1976 v Furlaniji z magnitudo 6,5. Opazili naj bi divjad, ki se je par ur pred potresom pojavljala v bližini vasi in mest. Nekateri naj bi celo pričevali, da so čebele v rojih zapuščale čebelnjake v nekaj urah pred potresom. Prav tako so bile vznemirjene živali v hlevih in seveda so tudi psi z laježem nakazovali na spremembo.

Kaj pravzaprav zaznajo kužki?

Po nekaterih teorijah naj bi kužki zaznali že potresno valovanje, ki se sproža pred samim potresnim sunkom oziroma pred glavnim valom potresa. Le tega ljudje ne moremo zaznati, to sposobnost pa naj bi po nekaterih teorijah imele živali, vendar je zaenkrat ta teorija še nepotrjena. Vse živali in ljudje pa zaznamo glavni val potresa in popotresne sunke, ki velikokrat povzročijo različne reakcije na tresenje tal, ki pa so odvisne od posameznih organizmov.

Odzivi na potres

Odzivi kužkov na sam potres so različni od vsakega kužka posebej. Nekateri se močno razburijo, začnejo lajati in gristi, spet drugi so samo pozorni na dogajanje okoli sebe, a hkrati ostanejo mirni, nekateri pa se tudi skrijejo, saj se s tem hočejo zaščititi pred nevarnostjo. Velikokrat začnejo kužki tudi spuščati zvoke, ki jih pred tem nikoli nismo slišali – v obliki tuljenja, cviljenja in podobnih zvokov. Pomembno pa je, da se ob potresu znamo kot odgovorni lastniki tudi dobro odzvati na situacijo in njihov odziv ter znamo zaščititi sebe in tudi svojega kosmatinca.

Pomoč kužku ob potresu

Zavedati pa se kot lastniki moramo, da je, ne glede na njihov odziv, potres zanje šok, sploh če ga doživijo prvič v življenju, in v kolikor smo v tem času doma, kužka pomirimo, če je ta razburjen in prestrašen. Vendar nikakor ne smemo delati ob potresu dodatne panike, saj bo to kužka še bolj razburilo in ga tudi na fizični ravni spravilo v šok ali celo panični napad. Ostanite v tej situaciji mirni in poskušajte reagirati čim hitreje in premišljeno za vse.

[/members_only]

Vesna Kropf

Viri:
https://www.nationalgeographic.com
https://wagwalking.com
https://www.britannica.com