Kako pravilno poskrbeti za pse ob poplavah

894

Nevihte z nalivi, ki so v zadnjem času opustošile na območju Slovenije, so ponekod povzročile prelivanje rek in povzročile poplave nekaterih predelov Slovenije, tudi na območju naselij. Zaradi tega so se nekateri prebivalci morali umakniti na varno in iz tega razloga vam tokrat predstavljamo, kako pravilno poskrbeti za svoje pse ob poplavah.

V jesenskem času ni nič nenavadnega, da lahko pride do poplavljanja rek ali prelivanja meteorne vode zaradi obilo padlih padavin. Letos pa so nas presenetile že prej, še pred uradnim začetkom jeseni, v mesecu septembru. Nekatere reke, kot je za primer reka Kolpa, je nekatere hiše celo izolirala od zunanjega sveta, spet pri nekaterih je meteorna voda zalila zgolj klet. V vsakem primeru je ključno, da smo ne glede na scenarij, pripravljeni na vse, tudi ko gre za naše nadobudne pasje kosmatince.

 

Kako pravilno poskrbeti za pse ob poplavi

  1. V primeru, da imamo zunanjega kužka, je nujno potrebno, da ga premaknemo na varno v hišo in če imamo možnost, v višje nadstropje.
  2. Poskrbite, da je na zalogi dovolj hrane in vode zanj in tudi za vas.
  3. Ne pozabite vzeti dodatnih odej in njegove najljubše igračke, ki ga bo pomirila in mu dala občutek varnosti.
  4. V primeru evakuacije psa vzemite s seboj v kletki ali ga vodite kratko na povodcu. Ob tem ne pozabite s sabo vzeti njegovih dokumentov – potni list in fotografijo živali.
  5. V stiski, če lahko, pomagajmo tudi drugim. Morda sosedov kuža potrebuje pomoč, pokličimo sosede, bodimo solidarni.

Preventivna priprava na poplave

Če živimo na območjih, kjer je velika nevarnost poplav, je priporočljivo, da se tudi preventivno pripravimo na poplave. Kar lahko storimo že prej, je, da v zgornjih nadstropjih pripravimo zapakirano hrano, posodice in kakšno rezervno odejo, če pes živi zunaj. Ob napovedi padca velikih količin padavin se prav tako pripravimo, tako da spremljamo na situacijo doma, morda se dogovorimo z bližnjimi, da v primeru naše odsotnosti in izlitja psa spravijo čim prej na varno. Vsekakor je preventiva ključnega pomena, da ne bi prišlo do črnih scenarijev.

Avtor: Vesna Kropf

VIRI:

a3-online.co.uk

www.rspca.org.uk