Kako biti ekološki pasji skrbnik?

1297

Vse več se govori o ekologiji in ustrezni skrbi za okolje, ki je tudi vedno bolj nujno potrebna. Za naš planet skozi leta res nismo skrbeli najlepše, zato je skrajni čas, da nekaj ukrenemo. Na veliko se že promovira, kako lahko kot posamezniki pripomoremo k boljšemu jutri in obstaja malo morje ekoloških alternativ najrazličnejših izdelkov. So pa v ospredju seveda izdelki, ki jih uporabljamo ljudje.

Veliko manj se govori o okolju prijaznih alternativah za hišne ljubljenčke. Danes smo vam v ta namen pripravili nekaj idej, kako ste lahko tudi na tem področju bolj ekološki.

[members_only]

Biorazgradljive vrečke za iztrebke

Obstajajo vrečke za pasje iztrebke, ki se razgradijo mnogo hitreje, kakor plastične. Obstajajo tudi take, ki jih lahko preprosto odvržete na kompost. Odlična ideja, da ste okolju prijazni in hkrati še vedno počistite za svojim kosmatincem.

Igrače

Tudi pri pasjih igračah je že veliko takih, ki so iz okolju bolj prijaznih materialov, denimo vrvi iz konoplje, guma na osnovi riževih luščin, igrače narejene iz recikliranih plastenk … Izbire je vedno več. Seveda pa vedno lahko naredite igrače tudi sami. Namesto, da zavržete stara oblačila, odeje, gume, lahko z malo časa, volje in domišljije naredite super igrače, ki bodo še dolga leta razveseljevale vašega štirinožca.

Hrana

V kolikor psu pripravljate sami obroke, je idealno, če kupujete lokalno. Če psa hranite s kupljeno hrano (briketi/konzerve) preverite, katere znamke imajo sestavine iz ekološke pridelave in katerim je pravzaprav sploh mar za okolje. Izbirajte in podpirajte taka podjetja. Tudi pasje priboljške lahko delate sami, namesto sintetičnih stvari za glodanje pa obiščite bližnjega mesarja in vzemite kakšno kost. Seveda se prej pozanimajte, katere kosti so za psa primerne.

Oprema

Preden kupite opremo za vašega psa, naredite domačo nalogo in se pozanimajte, kje lahko dobite okolju prijazne izdelke. Najpogosteje so izdelki narejeni iz konoplje ali bambusa, iz teh materialov obstajajo že pasje postelje, ovratnice, povodci, sklede, krtače in še veliko drugega.

Minimalizem

Vaš kuža ne bo nič manj srečen, če ima kakšno igračo manj ali pa če ima samo eno ovratnico in povodec. Ne pretiravajte v nakupovanju za vašega kosmatinca ter ta čas raje porabite za lep sprehod v naravi, z denarjem, ki bi ga porabili za brezglavo nakupovanje pa si privoščite oddih na kakšni psom prijazni destinaciji.

Ponovna uporaba

Predvsem ko rastejo, psi zamenjajo več ovratnic, povodcev, tudi igrač in oblačil. Če izdelkov ne potrebujete več in so še vedno v uporabnem stanju, jih podarite bližnjemu zavetišču ali kakšnemu društvu. Ne le, da bodo tako vaši izdelki dalje služili, namesto, da bi bili odvrženi, pomagali boste tudi živalim, ki nimajo nikogar.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:
www.moneycrashers.com
www.wildlifetrusts.org
www.inhabitat.com