Kaj storiti, ko kača ugrizne psa?

227

K sreči je v Sloveniji malo strupenih in še manj smrtonosnih kač. A vseeno, ko govorimo o kačjem ugrizu, previdnost ni odveč. Kljub temu da zaradi tega vaš pes najverjetneje ne bo umrl, se lahko ob ugrizu kače pojavijo stranski učinki. In kako ločiti ugriz strupene od ugriza nestrupene kače? Če psa ugrizne nestrupena kača, v koži ne bo vidnih dveh luknjastih ran, saj imajo nestrupene kače zobe v vrsti, ti pa ne proizvajajo strupov.

Pri nas moramo biti predvsem pozorni na ugriz modrasa ter laškega in navadnega gada. To so namreč tri strupene kače, ki živijo v Sloveniji. Pri nas živi še 8 nestrupenih kač: mačjeoka, smokulja, navadni gož, progasti gož, črnica, belica, belouška in kobranka.

Kako vedeti, da je psa ugriznila kača?

Morda boste na ugriznjenem predelu opazili luknjice od zob, oteklino, predel bo na dotik boleč, lahko se zgodi, da pes celo bruha, se pretirano slini, ima diarejo ali težave z dihanjem. Bodite pozorni na simptome, saj lahko v primeru ugriza, ki povzroči lokalno poškodbo, pride do otekanja, modrice okoli ugriza, krvavitve in bolečine. Prav tako se lahko pojavijo razširjene zenice, šibkost udov in inkontinenca. V primeru ugriza zelo strupene kače, ki povzroči sistemske učinke, so lahko simptomi tudi nenormalno strjevanje krvi in epileptični napadi. Če sumite, da je psa ugriznila kača, se posvetujte z veterinarjem. V Sloveniji večine kačjih ugrizov ne zdravijo s protistrupom. Tako niti ni pomembno ali ste kačo videli in kakšne vrste je bila.

Če pa se zgodi, da psa v tujini ugrizne kača ali da ga ugrizne eksotična kača, ki jo imamo doma kot hišnega ljubljenčka, pa je zelo pomemben podatek, katera kača je psa ugriznila, saj lahko le tako odmerijo pravi protistrup. Prav zaradi takih nezgod je izjemno pomembno, da imamo psa pod nadzorom, ko smo z njim v naravi, saj lahko le tako pravilno ukrepamo ob morebitni nezgodi. Ker pa univerzalni protistrup ne obstaja in ker so stroški protistrupov previsoki, se kačji ugriz večinoma zdravi lokalno.

Lajša se bolečina, blaži oteklina in morebitna okužba. Zmeraj se zelo natančno spremljajo odzivi psa na zdravila. V nobenem primeru pa psu ob kačjem ugrizu ne poskušajte izsesati strupa. S tem boste naredili več škode kot koristi. Strup boste prenesli nase in okužili še sebe. Zavedajte se, da pes zaradi ugriza najverjetneje ne bo poginil, če se boste pravočasno odločili za posvet in obisk pri veterinarju.

In kako se kačjim ugrizom izogniti?

Na vrtu in dvorišču imejte pokošeno travo, saj s tem zmanjšate možnost naselitve kač v bližino vašega doma. Z urejeno in pristriženo travno površino bo prav tako manj možnosti za pik kakršnih koli drugih žuželk in klopov. Če se radi sprehajate v območjih kjer sumite, da je veliko kač, imejte psa zmeraj na povodcu in v svoji bližini. Poskrbite, da se na vrtu ne bodo zadrževali voluharji, miši ali zajci. Ti so namreč vir hrane za kače. Prav tako redno čistite in privzdigujte korita za rože, večje lonce ter strizite živo mejo in grmičevja.

Nikakor pa ob sumu, da je vašega psa ugriznila kača ne odlašajte z obiskom pri veterinarju.  Tudi v tem primeru velja, da je bolje delovati preventivno kot kurativno (tudi če psa ni ugriznila kača).

Drobne Deja

Viri:
www.dogster.com
www.thesprucepets.com