Kaj storiti, če se vaš pes izgubi?

11680

kaj-storiti-ce-se-vas-pes-izgubiRazlogov zakaj kužek zbeži od doma in se izgubi je veliko. Če pes ni kastriran, je lahko vzrok spolni nagon, lahko se dolgočasi, je osamljen ali pa samo radoveden. V prazničnem času pa se kužki najpogosteje izgubijo, ker brezglavo pobegnejo pred glasnim pokanjem petard in ognjemetov, nato pa ne najdejo poti nazaj domov.

Kako daleč bo pes pobegnil je odvisno od velikosti psa in njegove kondicijske pripravljenosti. Psa začnite iskati takoj, ko ugotovite, da je pobegnil.

Kako se lotiti iskanja svojega izgubljenega psa?

  1. Pregledamo okolico, kjer smo psa nazadnje videli.
  2. Povprašamo ljudi o pobeglem psu in pustimo kontakt, da nas pokličejo v primeru najdbe.
  3. Pri iskanju ne pozabimo na pasje priboljške, ki so odlična vaba.
  4. Vrnite se na mesto, kjer ste bili nazadnje s psom in tam pustite kos ponošenega oblačila, ki ima vaš vonj.
  5. Psi zelo dobro slišijo. Kličite ga po imenu in počakajte, če se bo pes odzval oz. pojavil na vaš klic.
  6. Oddajte oglas na radijske postaje.
  7. Obvestite veterinarske ambulante, zavetišča, pasje trgovine.
  8. Zelo učinkovit in odziven način iskanja izgubljenih živali pa so tudi socialna omrežja: facebook.com/loomp.pets

Da bi si morebitno iskanje čim bolj olajšali, je priporočljivo, da je pes označen z mikročipom  ali s tetovirno številko. Slabost pri tem je, da se nekateri ljudje psov bojijo in se jim ne upajo približati, da bi lahko našli tetovažo. Mikročip pa lahko razbere samo veterinar, ki ne sme izdati podatkov na čipu.

Varnost je na prvem mestu, zato so ovratnice z vezenjem Loomp odlična rešitev!

loomp-copyaNajbolj preprosto dostopni, najbolj vidni in posledično najučinkovitejši so zato zagotovo podatki, ki jih lahko preberemo s pasje ovratnice. Če nekdo opazi izgubljenega psa, ki ima na ovratnici na veliko napisane podatke, bo tudi z večjo verjetnostjo reagiral in psu pomagal kot kadar so podatki težje dostopni. Ime kužka, z vašo telefonsko številko na ovratnici, bo najditeljem tako omogočilo hitro ukrepanje in vaš kuža se bo brez težav vrnil nazaj domov. Z izvezeno ovratnico prav tako ne potrebujete več identifikacijskega obeska, ki se med igro ali sprehodi rad izgubi.

Kaj narediti, če srečamo izgubljenega psa?

Po zakonu mora vsak najditelj izgubljenega psa v roku 24 ur obvestiti zavetišče, pristojno veterinarsko službo ali ga vrniti lastniku.

Pes lahko že po dveh dneh tavanja postane utrujen, zbegan in prestrašen, zato vam morda ne bo dovolil, da se mu približate. Če nikjer ne opazite podatkov lastnika, obvestite pristojne službe in poskušajte pridobiti zaupanje psa tako, da mu ponudite hrano, govorite z umirjenim glasom in počakate, da se vam sam približa. Nikakor ga ne poskušajte ujeti, saj vam bo zagotovo spodletelo, kuža pa bo pobegnil drugam in mu ne boste mogli pomagati.

Ponovno snidenje

Izkušnja je za psa lahko zelo stresna zaradi česar lahko pozabi navade in ljudi. V primeru, da vas ob snidenju pes ni vesel, se nikar ne ustrašite. Ostanite mirni in pustite ljubljenčku čas, da vas prepozna. V ljubečem domu ob nudenju utehe in ljubezni vam bo kužek zopet zaupal in ponovno postal vaš zvesti prijatelj.

Več informacij o ovratnicah z vezenjem Loomp najdete na Loomp.si!

loomp-badge-slo-rjava-03

Loomp.si

Promocijsko sporočilo