Kaj morate vedeti, če želite imeti bokserja?

1050

Nemški bokser je vse bolj popularna pasma med ljudmi. Vedno več si omisli ravno te pse za svoje življenjske sopotnike. A preden se odločite za bokserja, morate dobro poznati njihove potrebe. Tukaj je nekaj zanimivih dejstev, ki se jih morate zavedati, preden v svoj dom sprejmete takšnega kosmatinca.

Imajo pestro zgodovino

Bokserji imajo prednike, ki jih je bilo opaziti že 2000 let pr. n. št. Vedno so bili močni, pogumni psi, pogosto uporabljeni v vojnah. Njihov zadnji prednik je bil Bullenbeisser oziroma „nemški bulldog“, ki je bil uporabljen za pomoč pri lovu medvedov, jelenov in divjih prašičev. Pasma se je razširila po Evropi in stroka je mnenja, da je zadnji neposredni prednik današnjega nemškega bokserja bil Bullenbeisser iz severovzhodnega dela Belgije. Nemški bokser kot ga poznamo danes je bil uvožen v Ameriko, a so postali bolj znani šele proti koncu let 1930. Danes so zelo uspešni razstavni, pa tudi delovni psi.

Pri ustvarjanju bokserjev so še posebno vlogo odigrali štirje psi:

  • Sigud, skoten v Nemčiji leta 1920 Deset njegovih potomcev je bilo uvoženih v Ameriko, kjer so postali uspešni razstavni psi
  • Lustig in Utz, ki sta prav tako bila izjemno uspešna na razstavah v Ameriki. Lustig je osvojil 41 naslovov, Utz pa 35
  • Dorian pa je bil prvi in prav tako uspešen bokser delovne linije

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:

www.akc.org

dogtime.com

www.mentalfloss.com