Kaj morate vedeti, če si želite italijanskega mastifa (Cane Corso)?

2044

Cane corso je vse bolj priljubljena pasma tudi pri nas. Ljudje se zanje odločajo predvsem zaradi posebnega videza, umirjene narave in zaščitniškega karakterja. A zaradi neodgovornih nakupov je pasma na izjemnem glasu – v napačnih rokah ti psi lahko postanejo precej popadljivi in nevarni. Preverite, kaj o pasmi morate vedeti, preden se odločite za nakup.

 

Cane corso je močna pasma

Ti psi so že sami posebi veliki in izjemno močni psi. Primerni so za lastnike, ki fizično zmorejo zadržati močnejše pse. Pomembno je, da psa že od mladiča navajamo hoje na povodcu in poslušnosti, saj se tako izognemo neprijetnim situacijam takrat, ko je pes že odrasel.

 

Ti psi so izjemno inteligentni

Cane corso je zelo pameten in dojemljiv pes, zato je učenje ob ustrezni motivaciji precej enostavno. Vseeno pa je pomembno, da izbirate ustrezne metode vzgoje. V kolikor je to vaš prvi pes, priporočamo šolanje pri usposobljenih kinologih, ki imajo izkušnje z zahtevnejšimi pasmami.

 

Imajo veliko energije

V kolikor si omislite takega psa, se pripravite na dolge sprehode in ostale aktivnosti. Cane corso dnevno potrebuje sprehode in igro, z veseljem pa se vam bo pridružil tudi na pohodih v hribe ali vas spremljal na teku, vožnji s kolesom in drugim aktivnostim.

 

 

Pasma ima močan plenski nagon

Zaradi močnega plenskega nagona ima lahko cane corso težave z manjšimi živalmi; mačke, kunci, celo manjši psi. Pomembno je, da imate psa vedno pod nadzorom in ga od mladiča socializirate ter privajate tudi na manjše živali. Obenem pa je pomembno, da poskrbite za zadostno količino plenske igre.

 

So precej nezaupljivi do tujcev

Ti psi so izjemno ljubeči do svoje družine, do tujcev pa so nekoliko zadržani. Poskrbeti morate, da bo vaš cane corso imel čim več pozitivnih izkušenj s tujci, saj tako zmanjšate možnost, da bo pes kot odrasel do drugih ljudi popadljiv.

 

Ob ustrezni vzgoji je Cane corso odličen pes, saj je igriv, pameten ter izredno ljubeč do svoje družine. Vseeno pa se morate zavedati, da ta pes potrebuje dosledno vzgojo ter dobro socializacijo že od prvega dne.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com