Kaj je snežni nos pri psih?

198

Ste kdaj pri psih opazili, da se jim koža na nosu obarva nekoliko drugače, navadno gre za odtenek roza ali svetlo rjave barve? Ta pojav strokovnjaki imenujejo snežni oz. zimski nos, saj se ponavadi pojavi v hladnejšem delu leta. Gre za stanje, poimenovano tudi hipopigmentacija (hypopigmentation), ki pri psih povzroči, da se jim barva kože na nosu spremeni – navadno v roza ali svetlejšo rjavo barvo. Za snežni nos je značilno, da prizadane sredino smrčka ali spremembo v pigmentaciji na zgornjem delu.

Kaj povzroča snežni nos?

Strokovnjaki si zaenkrat še niso enotni glede razlogov zakaj se te spremembe dogajajo pri psih, saj o tem problemu še ni opravljenih dovolj raziskav. Vsekakor pa, kot že samo ime pove, je ta pojav tesno povezan s spremembo temperatur v ozračju, navadno ga je zaznati predvsem v zimskem času, kljub temu pa je možno, da se dogodi tudi v poletnem času ter v tropskih območjih.

Ali bi vas morali skrbeti, če pri vašem psu zaznate, da ima snežni nos?

Eden od razlogov, da je na to temo opravljenih tako malo raziskav, je predvsem v tem, da ob pojavu snežnega nosu pri vašem ljubljenjčku, ni potrebno skrbeti, saj naj to stanje nebi bilo škodljivo ali vam in vašemu psu povzročalo dodatnih skrbi in nelagodnosti. Gre za zgolj estetski pojav, ki naj bi se sčasoma zacelil in vrnil v prvotno stanje, torej v prvotno barvo smrčka. Je pa smiselno biti pozoren na “teksturo” smrčka ter njegovo vlažnost. V kolikor opažate, da je smrček čedalje bolj gladek ter, da gre mogoče celo za odprto in zatečeno rano, vsekakor svetujemo pregled pri veterinarju.

Ali so lahko podobni simptomi, ki jih zaznamo pri snežnem nosu, pokazatelj neke druge bolezni?

V primeru, da opazite, da si vaš pes konstantno praska nos, ali da se mu ta vname, da se popolnoma spremeni barva nosu ali vlažnost le tega, da je na otip drugačen, da na nosu nastane hrasta ali celo da krvavi, svetujemo pregled pri veterinarju. Vsi ti znaki lahko nakazujejo na težave kot so rak, lupus ali vitiligo. Ob redkih priložnostih so spremembo barve nosu povezali tudi s pitjem iz plastičnih posodic.

Kako lahko preprečite nastanek snežnega nosu?

Glede na to, da ni točnega poznanega razloga zakaj le-ta nastane, pravzaprav ni načina, da bi svoje ljubljenčke obvarovali pred tem pojavom.

Katere pasme so za snežni nos najbolj dovzetne?

Pasme, ki so za snežni nos najbolj dovzetne so sibirski huskiji, zlati prinašalci, labradorci ter bernski planšarji, lahko pa to stanje doleti katerokoli pasmo.

Vir: www.petmd.com

betterpet.com

happiestdog.com