Je vaš kužek med petimi najpametnejšimi pasmami? Preverite!

1655

Če ste skrbnik psa, se verjetno večkrat čudite nad iznajdljivostjo in prebrisanostjo vašega najboljšega prijatelja, kar pa ni čudno – psi se po svoji inteligentnosti ob bok postavljajo šimpanzom, slonom in celo delfinom. Seveda se pasme med seboj močno razlikujejo, med drugim tudi po inteligenci, oziroma bolje rečeno, pripravljenosti na učenje. Če vas zanima, katero pasmo psa lahko povabite na partijo šaha, preverite spodnji seznam najbolj poslušnih in hitro učljivih pasjih pasem.

  1. Doberman

Dobermana je, da bi si zagotovil zaščito, prvotno vzgojil nek nemški davčni uradnik. Gre za izjemno inteligentne pse, ki jih zlahka vzgojimo za opravljanje nalog, ki zahtevajo veliko mero dominantnosti. Ker so jih veliko uporabljali v policijske in vojaške namene, so ti psi po krivem smatrani za zastrašujoče in nevarne. V resnici so namreč zelo nežni in se, če le dobijo priložnost, izkažejo kot izjemni družinski psi, ki se z veseljem igrajo.

  1. Zlati prinašalec

Ta ljubezniva in popularna pasma izhaja iz Škotske. So naravno ustrežljivi psi, ki imajo poslušnost zapisano v genih, imajo veliko voljo do učenja in si lahko zapomnijo več kot dvesto različnih ukazov. Zaradi svoje izjemne potrpežljivosti in lojalnosti so odlični spremljevalci, njihov ljubeč karakter pa je glavni krivec, da že po nekaj skupnih trenutkih postanejo nenadomestljiv družinski član.

  1. Nemški ovčar

Želeli so vzgojiti inteligentno pasmo in nastal je nemški ovčar. Pametni, pogumni in zaščitniški, so eni najbolj zanesljivih spremljevalcev. Za učenje potrebujejo zgolj nekaj ponavljanj, ukaze pa največkrat upoštevajo že od prvega poskusa dalje. Izvajanje različnih nalog jim daje smisel, zato je stalna pripravljenost za učenje novih stvari ena njihovih bistvenih lastnosti, za srečno življenje pa potrebujejo čim več različnih aktivnosti, preko katerih bodo lahko izkoristili ves svoj potencial. Nemški ovčarji so prijatelji v pravem pomenu besede, svojemu človeku stojijo ob strani v dobrem in slabem.

  1. Koder

Kodri so veliko več kot zgolj lepa frizura. Skozi zgodovino jim je bilo zaupano opravljanje veliko različnih nalog, prvotno pa izvirajo iz Nemčije, kjer so jih uporabljali za lovljenje ptic in reševanje iz vode. Zaradi svojega ostrega uma, hitre učljivosti in ljubeče narave se odlično znajdejo v človeškem okolju. Ti zelo poslušni psi ljubijo ustvarjalno igro, zaradi česar morajo njihovi lastniki ravnati pazljivo. Namreč, če se začnejo dolgočasiti ali so dolgo časa sami, bodo zagotovo našli zanimive načine krajšanja časa, nad katerimi pa lastniki morda ne bodo tako navdušeni.

  1. Mejni ovčar

Naštevanje najinteligentnejših psov pač ne gre brez omembe mejnih ovčarjev. Ti absolutni zmagovalci so bili vzgojeni z namenom, da bi se dobro znašli tudi ob odsotnosti človeka. Odlikuje jih neverjetna delovna vnema in sposobnost reševanja problemov, zaradi česar so izjemni pastirji. Dober predstavnik pasme je pes Chaser, ki po imenu pozna kar 1022 različnih igrač.

Mejni ovčarji ob sebi nujno potrebujejo človeka, ki ima čas in voljo, da bo z njimi sodeloval v pasjih športnih aktivnostih in je, tako kot oni, vedno poln energije. Ob družbi pravega človeka bodo vse vrline te pasme zlahka vzcvetele.

Maja Bernik

Viri: