CHOW CHOW

0
42

Primeren za:

  • fizično manj aktivnega posameznika;
  • izkušene lastnike;
  • družine s starejšimi otroki.

Zgodovina

Chow Chow je ena izmed najstarejših poznanih pasem, ki izvirajo iz Kitajske. Poznamo jih že več kot 3000 let, njihova zgodovina pa je zelo burna in pestra.

Legenda pripoveduje, da je Chow Chow starodavna pasma, ki se je po nekaterih podatkih najprej pojavila v višjih predelih stepske Sibirije, Mongolije in Tibeta. Opisani so bili kot veliki, težki psi s štrlečo dlako ter značilnim modrim jezikom, kateri naj bi se modro obarval ob nastanku sveta, ko je bilo tej pasmi dovoljeno lizanje delčkov modrega neba.

Chow Chowi so bili ljubljenci kitajskih cesarjev ter ugledni prebivalci dvorov. Njihova slava pa ni trajala dolgo časa, namreč zaradi vsesplošne lakote in krize, je njihovo meso postala priljubljena hrana za ljudi, njihovi kožuhi pa toplo zatočišče pred sibirskim mrazom. Pred žalostno usodo in izumrtjem so jih rešili menihi. Kasneje so bili vzgajani za delovne pse, odlični so bili tudi kot lovci in čuvaji.

Videz

Chow Chow spada med srednje velike pse, kvadrataste oblike, z močnimi kostmi in mišičastim telesom. Telo je kratko in široko, rep je značilno zavit in višje postavljen. Poznamo tako dolgodlako kot kratkodlako različico pasme, pri nas v Sloveniji prevladujejo dolgodlaki Chow Chowi. Značilnost pasme je dodatno odlakan predel okoli vratu, kateri pasmi pričara prikupen videz plišastega medvedka.

Nega in zdravje

Daljša in gosta dlaka kosmatinca zahteva redno, skoraj vsakodnevno krtačenje, predvsem v jesenskem in spomladanskem času, ko jim dlaka pogosto izpada. Z rednim krtačenjem moramo začeti že v pasjih rosnih letih, saj mora biti za psa to prijetno opravilo. S krtačenjem preprečimo vozlanje dlake, kar je za psa neprijetno, poleg tega pa pod vozli koža ne diha in lahko hitro pride do vnetij. Chow Chow načeloma nima specifičnega neprijetnega vonja, kopamo ga le poredko, ko je to zares nujno potrebno, dlake načeloma ne strižemo, razen med prsti na tacah.

Pasma načeloma velja za zdravo, lahko so podvrženi displaziji kolkov ali vnetju ušes. Živijo lahko v stanovanju ali zunaj v primerno urejenem pesjaku.

Temperament

Osebnost vzvišenega Chow Chowa je težko pojasniti, njihov kompliciran in samosvoj karakter lahko lastniku, ki želi svojega štirinožca vzgojiti v ubogljivega psa, povzroči kar nekaj sivih las. Je samozavesten pes, ki se ne bori za človekovo pozornost, nekaj naklonjenosti pokaže le svojemu lastniku, do vseh ostalih pa je mrtvo hladen in jih večinoma kar ignorira. Temeljna značilnost Chow Chowa je zvestoba in predanost svojemu lastniku. Močno se naveže le na enega človeka in je zanj pripravljen storiti naravnost vse. Le temu izbrancu bo razkril svojo nežno in ljubečo plat, njun odnos je prepleten z ogromno ljubezni in posebnih iskric, ki jih lahko razume le izbranec, ki dosega standarde, po okusu Chow Chowa.

Chow Chow je miren pes, ki večino dneva najraje preleži v senci kakšnega drevesa. Vsakodnevno potrebuje le zmeren sprehod, brez pretiranih naporov. Laja bolj poredko, ima visok prag tolerance in je izjemno zaščitniški do svoje družine.

Pasma je inteligentna, kljub temu, da se ne ozirajo na kričanje lastnika in se ne zapodijo za zalučano igračo. Točno vedo, kaj morajo in česa zagotovo ne bodo storili. Z njihovo vzgojo moramo začeti v rani mladosti, drugače lahko postanejo dominantni, prevzamejo nadzor v hiši ali začnejo kazati znake agresije.

Nina Merkužič

Vir:
www.mrpet.si