Atopija in alergija na hrano

1458

Atopični dermatitis in alergija na hrano spadata poleg preobčutljivosti na bolšji ugriz med najpogostejši kožni obolenji pri psih. Okoli 30% psov med alergiki pa je hkrati preobčutljivih na eno izmed sestavin hrane, so atopiki in imajo alergijo na bolšji ugriz. Atopija je kronična, genetsko pogojena bolezen kože, ki nastane zaradi občutljivosti na antigene iz okolja, ki pri sicer zdravemu psu ne povzročajo nobenih težav. Klinično se kaže kot izredno srbeča koža, ki jo lahko spremljajo drugi znaki, kot so izpadanje dlake, pordelost in prhljaj. Antigeni v telo vstopajo skozi dihala, preko kože ali z zaužitjem. Ko vstopijo v organizem, ta burno reagira tako, da njegov imunski sistem prične s tvorjenjem alergensko specifičnih protiteles IgE in IgG.

Najpogosteje ugotovljeni alergeni, ki povzročajo atopijo pri psih, so cvetni prah, pršica, hišni prah in perje. Kar dve tretjini psov pokaže prve klinične znake atopije med prvim in tretjim letom starosti. Lastniki najprej opazijo pretirano praskanje, kar je odgovor na srbečico, kasneje pa lahko pride na teh mestih tudi do izgube dlake (alopecija), ekcema, sekundarne bakterijske ali glivične okužbe, pojava gnojnih mehurčkov, spremembe barve dlake in luščenja kože. Ker gre v primeru atopije najpogosteje za alergijo, ki je posledica vdora antigenov preko kože, je tudi klinična slika vezana na težave, ki se kažejo na koži. Te spremembe pa lahko spremlja tudi vnetje zunanjega sluhovoda (otitis externa) in vnetje očesnih vek (konjuktivitis). Atopija se lahko poleg kožnih sprememb kaže tudi kot spremljajoč rinitis, astma, motnje spolnega ciklusa in prebavne motnje.

Druga pogosta oblika alergijske reakcije pri psih je alergija na hrano. Pri alergiji na hrano se pri psih kažejo kožne spremembe, ki so vezane na zaužitje določenega hranila v hrani, ločiti pa moramo pravo alergijo na hrano (alergijska reakcija tipa I, III ali IV) ali netoleranco na hrano. Alergija na hrano se lahko pojavi v kateremkoli starostnem obdobju, se pa prvi znaki navadno pojavijo že pri mladičih mlajših od pol leta. Srbečica se navadno pojavlja po obrazu, stopalih in v sluhovodih ter jo lahko spremlja pordela koža. Sekundarno se lahko tudi pri alergiji na hrano pojavijo spremembe kot so motnje v poroženevanju kože, sprememba barve kože, luščenje kože ali vnetje. Med najpogostejše alergene pri psih spadajo goveje meso, mleko in mlečni izdelki, pšenica, jajca, piščančje meso, jagnječje meso in soja. Seveda pa lahko tudi marsikatero drugo hranilo v hrani povzroči reakcijo, tudi določeni aditivi.

Atopija in alergija nista ozdravljivi, ju pa lahko nadzorujemo in pomagamo pri lajšanju znakov. Pri atopiji, katere vzrok je preobčutljivost na antigene iz okolja, moramo postopati z določenmi ukrepi, da se izognemo prisotnosti teh snovi. Pri alergiji na hrano je edini pravi način diagnosticiranja eliminacijska dieta. Ko ugotovimo, katera sestavina (ali sestavine) povzročajo preočutljivostne reakcije ali netoleranco, jih iz hrane odstranimo, pri tem pa seveda pazimo, da jih pes ne dobi niti v sledovih. Za omiljenje težav z alergijo pa lahko ponudimo tudi povsem naravne dodatke, ki pomagajo miriti preobčutljivost in pomagajo, da se umirijo vnetni procesi v koži in da se koža hitreje obnovi.

• Maščobne kisline omega 3 in omega 6 pomagajo pri lajšanju kožnih težav, kot so izsušenost, prhljajasta, pordela koža, saj pospešujejo mikrocirkulacijo v koži, prav tako pa igrajo pomembno vlogo pri celjenju ran in zmanjševanju vnetja.
• Biotin je vitamin iz skupine vitaminov B kompleksa, ki sodeluje v presnovnih procesih nastajanja in nalaganja površinskih beljakovin, ki so pomemben del povrhnjice kože in dlake
• Cink je skupaj z biotinom nujen za optimalno nastajanje površinskih beljakovin.
• Vitamin A je močan antioksidant, ki pomaga pri obnavljanju celic v vrhnjem sloju kože.
• Vitamin E s svojim antioksidacijskim delovanjem ščiti pred delovanjem prostih radikalov.
• Ameriški slamnik ozrioma ehinacija (Echinacea purprea) krepi delovanje imunskega sistema.
• Juka – drevo življenja (Yucca schidigera) deluje protivnetno, izboljša prebavo beljakovin z zmanjševanjem količine amoniaka in dušikovih spojin, s čimer se zmanjša slab vonj iztrebkov in pozitivno vpliva na rast črevesne mikroflore, hkrati pa izboljša imunski odziv.
• Črni ribez ima naravne protivnetne in antihistaminske lastnosti, ki delujejo na kožo in na dihala; zato je indicirana uporaba v primerih atopičnega dermatitisa, astme, alergijskega rinitisa.

Promocijsko sporočilo