Ali naj psu pustim, da se igra z drugimi psi?

Pri nas je pasjih parkov, namenjenih medsebojni igri in druženju psov sicer zelo malo v primerjavi s tujino, zato se naši psi lahko družijo med seboj predvsem v svojem neposrednem domačem okolju, na bližnjih zelenicah v urbanih naseljih ali na urejenih sprehajalnih poteh.

Čeprav (ali pa ravno zato, ker) večina lastnikov podpira idejo medsebojnega druženja in igre med psi, pa je zagotavljanje varnosti med pasjo igro nekoliko bolj zahtevna naloga, ravno iz razloga, ker se takšna druženja med psi po navadi odvijajo na nezaščitenih površinah, saj urejenih pasjih parkov pri nas še vedno ni dovolj.

Pred odločitvijo, da boste svojemu kosmatincu dovolili druženje s pasjimi prijatelji, pa morate razmisliti tudi o tem, s katerimi psi bo druženje ne le zabavno, temveč tudi varno.

Prvi pomemben dejavnik je sama velikost psa. Če ste lastniki majhnega ali srednje velikega psa, vas je upravičeno strah, da bi se vaš kosmati prijatelj med igro z velikimi psi lahko poškodoval, pa čeprav nenamerno. Seveda to ne pomeni, da je igra z večjimi psi izključena, velja le, da je pri tem potrebna večja previdnost – če opazite, da se večji pes preveč grobo igra, je potrebno igro prekiniti – ne zato, ker bi počel kaj narobe, temveč zato, da zagotovite varnost manjšega psa.

Prav tako je pomembno, da – preden bi lahko svojega psa spustili k igri  – dovolj dobro opazujete tudi vedenje, stopnjo socializiranosti in osebnostne lastnosti drugega psa oziroma drugih psov. Še bolje je, če tudi druge pse, torej pasje prijatelje, že nekoliko poznate. Psi v soseskah se spoznavajo že na dnevnih sprehodih in tudi lastniki pogosto poklepetajo med seboj in si izmenjajo informacije o pasjem bontonu njihovega štirinožnega prijatelja, pa o zdravju, posebnostih ali karakternih lastnostih njihovih psov. Na ta način je tudi druženje in igra psov veliko bolj varna, saj lahko lastniki sami uspešno preprečite marsikatero neljubo situacijo.

Zelo pomembno je tudi poznavanje zdravja drugih psov, s katerimi dovolimo igro svojemu. Čeprav se večina kužnih patogenov uniči ob neposredni sončni svetlobi, pa lahko nekateri virusi in bakterije preživijo tudi dlje časa v senčnih legah. Mladički pred petim mesecem starosti, ki še niso zaključili s serijo cepljenj, naj se ne bi izpostavljali možnostim okužbe pri igri z drugimi psi.

Druga težava je brez dvoma prostor, kjer naj bi druženje potekalo. Zagotavljanje varnosti in ustrezna zaščita psov pred nepričakovanimi prometnimi nevarnostmi (kolesarji, motoristi in tudi avtomobili) je namreč ključnega pomena za vsakega odgovornega lastnika.

Naslednja pomembna aktivnost je skrben pregled območja, na katerem boste spustili psa k igri z drugim psom ali drugimi psi. Površino je potrebno temeljito pregledati, da ne bi na njej ležali kakšni psom nevarni predmeti (nevarni odpadki, steklo, drugi nevarni predmeti, pokvarjeni ostanki hrane, strupi, iztrebki drugih psov ali živali in podobno). Med živahno, aktivno pasjo igro je namreč zelo težko dovolj pozorno spremljati  kaj vse psički počnejo, ter kaj vse poližejo, pohodijo ali zaužijejo.

Zavedajte se, da tudi vaš pes potrebuje določene vedenjske spretnosti, preden ga lahko brez skrbi spustite v igro z vrstniki. Najbolj pomembna je seveda ustrezna zgodnja socializacija, osvojene osnove poslušnosti in odpoklica, ter uspešno pridobivanje pozornosti tudi ob prisotnih motečih dejavnikih iz okolja. Prepričajte se tudi, da se vaš kuža ne odziva agresivno na neznane zvoke iz okolja (pokanje, neznani glasni zvoki, itd). Prav tako morate vedeti, da vselej nastopijo posebne okoliščine v primerih, kadar pride do boja med psi. Pomembno je, da se vaš pes dosledno odziva na vaš klic, da k vam vedno pride in ostane, kadar mu to ukažete. Nemogoče je namreč stoodstotno zaupati drugim psom v parku, zato se morate zavedati, da tudi ni nujno, da drugi lastniki povsem zaupajo vašemu.

Tudi vaše vedenje in obnašanje je zelo pomembno. Tako kot mnogi starši, ki se sprostijo, kadar skupaj s svojimi otroki uživajo v otroških parkih, je tudi za vas pomembno, da ste med igro vašega pasjega prijatelja mirni in sproščeni, hkrati pa pozorni, tako kot vedno. Ne ostanite daleč stran od svojega psa, sledite mu med igro in ostanite v njegovi bližini za vsak primer, če bi bilo potrebno posredovanje.

Zavedati pa se morate tudi dejstva, da vsi psi pač ne potrebujejo nujno igre z drugimi psi. Za razliko od otrok, so nekateri psi povsem zadovoljni v družbi lastnika in jim to zadostuje. Opazujte svojega psa in ocenite, če res tako zelo uživa v igri z vrstniki, če res potrebuje takšno socialno uro ali pa mu morda bolj ugaja sprehod z vami, igra z vami in individualno, umirjeno raziskovanje okolice.  Če se vaš kuža izogiba drugim psom, če ne kaže želje po druženji in igri, ter je bolj samotarske narave, seveda ni nič narobe in mu morate takšno lastnost dopustiti. Ne silite ga v družbo drugih psov in mu ne vsiljujte stimulacije zaradi lastnega prepričanja, da druženje z vrstniki pes pač nujno potrebuje. Privoščite mu raje dolg sprehod ali svoj prosti čas, ki ga bo lahko aktivno preživel z vami. Pes je človekov najboljši prijatelj, ne pozabite pa, da je lahko tudi človek najljubši najboljši prijatelj svojemu psu.

Maja Kalaš

Vir: www.dogster.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek