Ali lahko psi živijo na prostem v vseh letnih časih?

1237

Psi na dvoriščih postajajo stvar preteklosti. Še pred desetletjem je bilo na vaseh običajno, da so psi vse svoje življenje živeli na dvorišču. Ker pa se je naše znanje o psih razvilo, smo ugotovili, da je neprestano bivanje na prostem lahko nevarno za zdravje psa. Seznam potencialnih nevarnosti za kužka je dolg in raznolik: strupene rastline, »antifriz« proti zamrzovanju cest, smrtonosni pesticidi, kruti najstniki in nemirni sosedi so le nekatere nadloge, ki lahko doletijo psa. Tudi, če je vaš pes omejen z ograjenim dvoriščem, ni varen pred ostalimi prosto živečimi živalmi, ki lahko vstopijo na vaš vrt. A največja nevarnost za vse je vreme in vremenski pojavi. Psi lahko namreč zmrznejo zaradi nizkih temperatur ali trpijo zaradi neznosne vročine. Prav vsak pes trpi ob neugodnih vremenskih razmerah, vendar so pasme kot so labradorec, weimaraner, beagle, hrt, pa tudi mladički ter stari in bolni psi najbolj dovzetni za hipotermijo, potencialno smrtonosno stanje, kjer telesna temperatura pade pod normalno. Znaki vključujejo drgetanje in pomanjkanje koordinacije. Če stanje napreduje in ga ne preprečimo, lahko pes pade v komo in posledično umre.

[members_only]

V toplejših podnebjih pa se za pse pojavljajo drugačni izzivi povezani z vremenom. Posebej so izpostavljeni taki s kratkimi nosovi, kot so shih tzu, buldogi, boksarji in mopsi. Ti so, skupaj z drugimi kratkonosnimi pasmami, bolj dovzetni za toplotni udar. To je predvsem zaradi nezmožnosti, da bi učinkovito hladili svoje telo z dihanjem. Taki hišni ljubljenčki so občutljivi tudi na pretirano pregrevanje. Znaki toplotne kapi vključujejo hitro dihanje in slinjenje, dlesni pa postanejo živo rdeče. Če se pregretje ne prepreči in zdravi, lahko pes umre. Priporoča se, da se kratkodlake pse privede v zaprte prostore, ko temperatura pade pod 5 stopinj Celzija. Dolgodlake – take, ki so prilagojeni na mraz; malamut, haski, pa ko temperatura pade pod -10 stopinj Celzija. Kar se tiče toplote je tako, da večina zdravih psov, če ima senco, dobro prenaša višje temperature, le haskiji, malamuti in chow chowi so bolj občutljivi na vročino. Če ste primorani, da svojega psa pustite na visoki temperaturi dlje časa, potem poskrbite, da bo imel senco ves dan, skupaj z obilno zalogo sveže vode. Svežo in hladno vodo lahko zagotovite tako, da v zemljo skopljete jamo, vanjo položite posodo in jo napolnite z ledom ter vodo. Ko se bo led topil, bo omogočal svežo vodo. Kužku bo prav prišlo tudi dvignjeno ležišče, da mu ni potrebno ležati na razbeljenem asfaltu ali travi.

Pozimi psu izolirajte pasjo hišico, kar bo odgnalo mraz iz njegovih kosti. Prav tako poskrbite, da bo streha na njegovi hiški nepremočljiva. Dobro je, da ima kuža na hiški vrata, ki ga varujejo pred zunanjimi vplivi, tako vremenskimi kot živalskimi. Za večje udobje lahko namestite grelne blazine ali grelnike, ki imajo funkcijo hlajenja za poletni čas. Zavedati se moramo tudi, da večje ni nujno bolje. Večja pasja hiška se namreč pozimi počasneje segreva in poleti počasneje ohlaja, zato je bolje, če mu zagotovite manjšo, a bolj udobno. Ker potrebujejo psi tudi pozimi svežo vodo, jim lahko priskrbite ogrevane posodice.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: 
www.animalplanet.com
www.pethealthnetwork.com