Ali ima moj pes težave s telesno težo?

134

Ljudje smo vrsta, ki ves čas nadzoruje svoje zdravje in tako tudi z njim povezano telesno težo. Ko svojih hlač ne moremo zapeti več, ko naenkrat nase ne spravimo več tiste lepe rdeče oprijete oblekice ali pa ne moremo zapeti poslovnega plašča, takrat vemo, da smo pridobili kakšen kilogram. Prav tako vemo, kdaj je teh pridobljenih kilogramov preveč in se zavedamo, da lahko ogrozijo naše življenje, zato se lotimo spremembe svojega življenjskega sloga. Vendar pa smo enako pozorni na spremembe telesne teže tudi pri svojem pasjem prijatelju? Ali sploh opazimo povišanje telesne teže in, kako naj sploh vemo, kdaj so pridobljeni grami oziroma kilogrami za našega štirinožnega prijatelja že lahko usodni? In kako naj v tem primeru pomagamo svojemu psu do izgube odvečne teže?

Preveri, ali je tvoj pes predebel

Da ugotoviš ali ima tvoj kuža težave s preveliko telesno težo, ne potrebuješ znanstvenih priročnikov ali posebne tehnologije in merilnikov. Če pogledaš telo tvojega psa od zgoraj navzdol, medtem ko stoji na vseh štirih tačkah, moraš opaziti lepo aerodinamično linijo. Če s strani pogledaš linijo od glave proti repu, se ta pri normalno rejenemu psu v predelu spodnjega dela trebuha opazno zoža. Poleg tega potipaj psa v predelu reber; če čutiš rebra, vendar pa jih ne vidiš z očesom, potem je pes normalne telesne teže. V primeru, da lahko rebra tudi vidiš, potem je tvoj pes presuh, če pa reber niti ne zatipaš, je to znak, da je tvoj pes predebel.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri: