Jesensko druženje s psom

1928

jesensko-druzenje-s-psomVsak letni čas je čudovit in ponuja ogromno možnosti za druženje z vašim najboljšim prijateljem. Navade pasjih skrbnikov bi se morale spreminjati skupaj z letnimi časi. Letošnjo jesen bodite pozorni na potencialne nevarnosti, da boste skupaj s svojim psom uživali v jesenskih radostih.

K jesenskim nevarnostim spadajo:

Jesenski priboljški

Verjetno ste že stokrat prebrali, da vaš kuža ne sme jesti ostankov človeške hrane. In spet boste, ker je to res pomembno. Ne le zato, ker je naša hrana začinjena temveč zato, ker je nekatera hrana, ki je za ljudi popolnoma neškodljiva ali celo zdrava, za pse strupena. Tako so za pse strupeni oreščki z veliko maščobami, kot so orehi, ter grozdje in trta. Previdni bodite tudi pri kostanju. Nekaj kostanjev tu in tam bo v najslabšem primeru povzročilo napihnjenost in vetrove, velike količine kostanja pa lahko vodijo v resne težave.

Pri človeških ostankih se pojavi tudi težava količine. Ljudje svojim kosmatincem radi privoščimo kakšen priboljšek pod mizo – še posebej v času praznovanja in obloženih miz, kot na primer za Martinovo. Pri tem pa ne moremo nadzirati količine hrane, ki jo pes poje. Če ga vsi družinski člani  pod mizo skrivaj crkljajo z okusnimi priboljški, in je kuža požerušček brez mej, lahko v skrajnem primeru tovrstno hranjenje privede tudi do zasuka želodca.

Močeradi

Jesen prinaša več deževja in skupaj z dežjem na plano pokukajo močeradi, ki jih je na določenih področjih ogromno. Močeradi so za pse smrtno nevarni, saj je za smrtni izid dovolj že, da pes močerada samo oblizne. Ko se močerad počuti ogroženega iz zaušesnih žlez izpusti živčni strup, ki skozi ustno sluznico preide v kri. Zastrupitev se pokaže v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in hudimi krči. Pes zapade v šok in pogine zaradi zadušitve.

Psi so sicer načeloma previdni do močeradov zaradi njihove svarilne črno-rumene barve, vendar je treba na posebej radovedne kužke in pse z močnim lovskim nagonom še posebej paziti. Če pride do ugriza psu čim prej izdatno speremo gobec z vodo in ga takoj odpeljemo k veterinarju. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa žal pogosto ni učinkovita.

Želod in hrastovo listje

Tako želod, kot hrastovo listje sta strupena za pse in povzročata blokade v črevesju. Že luža polna hrastovega listja je lahko strupena, zato je bolje, da psu ne dovolite piti iz nje.

Ta točka bi se mi zdela popolnoma nepomembna, saj še nikoli nisem srečala psa, ki bi kazal posebno zanimanje za želod, dokler nisva s fantom posvojila Luxa. Luxu so želodki, ki se kotalijo ali čisto mirno ležijo na asfaltu na naši sprehajalni poti, strašno všeč. Pobira jih in jim lušči kapice, jih pregrizne na pol ali samo nosi v gobčku. Midva pa seveda zelo pogosto uporabljava besedi »Fuj« in »Spusti«. Dobra stvar pri tem je, da vam lahko zagotovim, da v manjših količinah želod ni nevaren. Kljub temu pa previdnost ni odveč.

Jesen pa prinaša tudi radosti:

Jesenski sprehodi

Jesen je lahko zelo lepa in prijetna. Izkoristite sončne jesenske dneve, da se odpravite na sprehod v jesensko obarvan gozd ali park ter se sprehodite po mehki odeji pisanega jesenskega listja.

Vendar ne čakajte le na sončne dneve, saj so lahko tudi sprehodi v dežju zelo zabavni. Obujte si škornje, oblecite pelerino in s svojim kužkom čofotajte po lužah.

Buče

Imate radi buče? Tudi za vašega psa so super hrana. Buče, tiste prave oranžne iz katerih kuhate bučno juhico, so zelo hranljive, polne vlaknin in z malo kalorijami. Dodajte malo bučnega pireja ali bučne juhe (nezačinjene) k običajni hrani vašega psa, kot zdrav priboljšek.

Jesenski izlet na morje

Jesen je popoln letni čas za oddih na morju s psom. Poleti je psom vroče, zaradi visokih temperatur pa lahko dehidrirajo ali doživijo vročinski udar. Jesen pa prinaša za pse mnogo bolj ugodne temperature, primerne tako za dolge sprehode kot hiter skok v morje. Ker je jeseni na morju konec glavne sezone, pa se izognemo tudi gneči na plažah in sprehajalnih poteh in lahko s svojim kužkom bolj sproščeno uživamo v morskih radostih.

Nina Bartol

Vir: infographicsmania.com