VIDEO: 10 strupenih rastlin, ki škodijo psom

0
122

Rastline obkrožajo nas in naše kosmatince na vsakem koraku, tudi v lastnem stanovanju oziroma hiši. Pa vendar je ob nakupu rastlin za v stanovanje potrebno biti enako previden kot na sprehodih, saj so nekatere rastline za naše pasje kosmatince strupene in lahko resno ogrozijo njihovo življenje. V ta namen vam v spodnjem prispevku predstavljamo toksične rastline in kakšne simptome le te povzročajo psu ob stiku s temi.

Vprašanje, ki se poraja v glavi vsakega lastnika, je, kaj in na kakšen način povzroča zastrupitev določena rastlina psu. Seveda je odvisno od rastline do rastline, nekatere povzročajo zastrupitev že ob stiku, spet druge pa ob zaužitju le teh. Najpogostejše težave, ki se pojavijo ob zaužitju so prebavne težave, srčne napake, dermatitis in še nekatere manj pogoste težave, v najslabšem primeru lahko povzroči smrt.

HORTENZIJA

Hortenzije so ene izmed rastlin, ki so poznane kot strupene za pse. Kot cvetje kot tudi listi so za kužke strupeni in sprožijo ob zaužitvi različne prebavne težave. Lahko se pojavi slabost, driska, bruhanje, v najslabšem primeru pa lahko vpliva na živčni sistem živali, ki sproži nato pomanjkanje koordinacije.

NARCISA

Ena izmed znanih rož, ki so znane kot strupene za pse, so narcise. Narcise sprožijo hude prebavne težave, od bruhanja, pretiranega slinjenja do hude driske. Lahko pa zastrupitev s to rožo sproži celo srčne okvare v telesu psa.

DIFENBRAHIJA

Difenbrahija je znana sobna rastlina, ki pa je za naše kosmatince žal strupena. Ta rastlina sproža ob zaužitju zunanje in notranje simptome zastrupitve. Zunanji simptomi so poškodbe kože kot neke vrste dermatitis, ki sproža hudo praskanje. Notranje pa ta rastlina lahko povzroča zatekanje grla, težave s požiranjem, bruhanje, težave v prebavnem taktu.

OLEANDER

Oleander je sredozemska rastlina, ki je ne samo za pse, ampak deloma tudi za nas ljudi lahko usodna. Vsi deli rastline so toksični in sprožajo prebavne težave, vročino, okvare živčnega sistema in okvare srca, ki lahko vodijo celo do smrti psa.

BOŽIČNA ZVEZDA

Nepogrešljiva ob božičnih praznikih je božična zvezda, a žal za pse strupena. Pri psih sproža dermatitis ob stiku z njimi. Ob zaužitju pa sproži lahko pretirano slinjenje psa, slabost, drisko in celo bruhanje.

AMARILIS

Amarilis sproža ob zaužitju hudo reakcijo v prebavnem taktu. Simptomi so driska, bruhanje in hude bolečine ob izločanju. Prav tako sproža hude bolečine v celotnih prebavilih psa. Sproža lahko tudi okvare živčnega sistema, kot je pomanjkanje orientacije. V nekaterih primerih pa lahko ta rastlina ob zaužitju sproži tudi okvare srca, ki lahko vodijo celo v srčni napad psa.

BODIKA

Bodika je ena izmed prav tako nepogrešljivih rastlin v božičnem času. Pa vendar je poleg njenih značilnih bodičastih listov za naše kosmatince strupena. Ob zaužitju le ta sproža hude prebavne težave, kot so driska, bruhanje in hude bolečine v prebavnem taktu. Zastrupitev z bodiko pa lahko vodi v hudo dehidracijo telesa psa, za kar je nujno potreben obisk veterinarja.

ROŽA “BIRD OF PARADISE”

Roža “Bird of paradise” je značilna tropska rastlina, prelepe oranžno rdečkaste barve. Ta rastlina je sicer redka, se pa najde v nekaterih vrtovih strastnih ljubiteljic rož. Psu ob zaužitju lahko sproža hude prebavne težave, kot sta bruhanje in driska.

RODODENDRON

Rododendron prav tako uvrščamo v skupino rastlin, ki so strupene za naše kosmatince. Najdemo jo v nekaterih vrtovih in ob zaužitju sprožajo bruhanje, drisko, pretirano slinjenje in hude bolečine v prebavnem taktu. Ob nepravočasnem ukrepanju lahko zastrupitev vodi celo v smrt psa.

BRŠLJAN

Bršljan uvrščamo v skupino rastlin, ki so nevarne ne samo za pse, ampak so toksične tudi za nas ljudi. Vsi deli rastline so strupeni, še posebej pa naj bi bile strupene bršljanove jagode. Sproža ob zaužitju prebavne težave, kot so driska in bruhanje, povečano bitje srca in povišan pritisk. Ob stiku s kožo povzroča srbečico in dermatitis. V kolikor ne ukrepamo dovolj hitro pa lahko ob zaužitvi vodi celo do smrti živali.

Ob vsakem tem primeru rastline je potreben hiter odziv lastnika ter obisk veterinarja, ki bo poskrbel za vašega pasjega kosmatinca. Vseeno pa je priporočljivo, da se teh rastlin izogibate in poskrbite, da vaš kuža ne pride v stik z njimi.

Vesna Kropf

Vir:

https://www.youtube.com