10 najstarejših pasem psov na svetu

Znano je, da ljudje in psi srečno sobivamo že med 2.000 in 3.000 let. Čeprav zgodovinski viri ne dajejo natančnega datuma, velja splošno prepričanje, da se je proces udomačevanja volkov pričel že pred 10.000 leti. Mnoge danes priljubljene pasme, kot sta nemški ovčar ali bokser, izvirajo iz 18. in 19. stoletja. Zato je toliko bolj presenetljivo, da so nekatere pasme preživele na tisoče let in se razvijale z in ob človeku, pri čemer so ohranile določene prvotne značilnosti v videzu ali značaju. Med seboj si te pasme delijo nekatere fizične in osebnostne lastnosti. Po zunanjosti so to psi z močnimi telesi, kompaktni in odporni. Značajsko so inteligentni, aktivni in zelo neodvisni psi.

  1. Basenji

Po genski analizi, ki so jo izvedli med 161 pasmami psov, je najstarejša pasma na svetu basenji. Basenji so afriški psi, uporabljali so jih za lov in sledenje živalim. Podoba basenjija je bila najdena v Egiptu na steni grobnice. Med skrbniki je ta pasma priljubljena, ker so znani po tem, da ne lajajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri: