Zakaj se psi zravsajo?

zakaj-se-psi-zravsajoVsi lastniki psov veste, da se mnogo psov kdaj stepe. Velikokrat se poraja vprašanje, zakaj kužki včasih postanejo agresivni in se stepejo, oziroma zravsajo. Celo najbolj družinski psi imajo v sebi nekaj agresije, ki je doma ne kažejo, na sprehodih pa se začnejo ravsati.

Kakšni so znaki, da se pes namerava zravsati?

Tukaj seveda izvzemamo vse pse, ki so neprimerno vzgojeni ali celo trenirani za boje. To je več kot narobe, za to sploh ni pravih besed. Zato se bomo danes osredotočili na hišne ljubljenčke, ki so pravilno vzgojeni, socializirani in imajo prijazne lastnike. Tudi takšni kužki se včasih zravsajo.

Večkrat se mi je že zgodilo, da sem na sprehod peljala psičko, ki ni moja, je pa že od majhnega pri ljubeči družini. Je pasme bostonski terier in je prava mala nagajivka, ki doma ves čas uganja norčije, si želi veliko pozornosti, ljubezni in igre. Vem, da je hodila v pasjo šolo, da je primerno socializirana in da ima čudovito družino, ki lepo skrbi zanjo. Vendar se je na najinih sprehodih prav pogosto zgodilo, da se je mala damica odločila biti »velika frajerka« in se je napadalno vedla do drugih kužkov. Morate razumeti, da pri tako majhnem psu nikoli ni grozne nevarnosti, saj jo kadarkoli lahko potegnem za povodec in že je daleč od drugega psa. Vendar si je njen trmasti značaj očitno želel na plano.

Prvi znak je vsekakor sprememba v hitrosti hoje. Nekateri psi dobesedno »zakopljejo« in nočejo več naprej. Izgleda, kot, da bi se postavili v »nizek štart« in čakali, kdaj se bodo pognali v drugega psa. Spet drugi psi pospešijo svoj korak ali celo začnejo zelo močno vleči proti drugemu psu. Naslednji znak so napete mišice pasjega telesa. Adrenalin tudi pri psih očitno povzroči povečano prekrvavitev v mišicah. Pes bo nekako postal bolj trd, napel bo vse mišice, ob tem pa se spremeni tudi videz njegove dlake. Ko se pes pripravi na napad, bo dlaka na njegovem hrbtu močno naježena. Vendar pa vseeno ni nujno, da bo pes kljub vsem tem telesnim znakom tudi napadel drugega psa. Psi včasih merijo moči eden z drugim že z nastopaško hojo in grebenom na hrbtu, nato pa do ravsanja ne pride.

Kako ukrepati, ko se zdi, da se vaš pes želi zravsati? Psa kar lepo odpeljite stran in mu preusmerite pozornost. Če boste svojega psa na silo vlekli stran, boste s tem le še okrepili njegov srd. Odziv lastnika je v tovrstnih trenutkih zelo pomemben. Čim bo pes začutil vaš strah, bo tudi sam postal še bolj napet. Če se hoče zravsati drugi kužek, poskušajte to preprečiti, še preden pride do ravsanja. Nikakor pa ni priporočljivo posegati med psa. Sicer moram priznati, da pravega pasjega pretepa še nisem videla. Videla sem že, da se psi pač ravsajo med seboj, kar je seveda zelo neprijetno. Vendar nikoli ni prišlo do poškodb. Vsekakor je lažje odreagirati, če imate psa na vrvici. Vendar so ravno povodci tisti, ki povzročajo razlike med psi. Če sta oba psa na povodcu bo redkeje prišlo do ravsanja, kot če je eden odpet in drugi pripet. Pripet pes se namreč počuti manj svobodnega in bo zato prej rinil v odpetega psa.

Zakaj se torej psi ravsajo?

Psi so še vedno živali in čeprav so hišni ljubljenčki, so veliko bolj prvinski od ljudi. Tudi vam marsikdo ni všeč, pa ga ne nalajate, ko greste mimo njega, kajne? No, pes se ne bo prav nič zadrževal pri izražanju svojega mnenja. Če mu drugi pes ni všeč, ga bo preprosto nalajal ali pa renčal nanj. To je primitiven pogovor, kakršnega imajo živali. V naravi večino sesalcev živi v krdelih, v tropih. Vsak trop ima svojega voditelja, oziroma alfa samca, kateremu je podrejen celoten trop. Tudi naši kužki imajo v krvi zapisane te lastnosti. Če boste podrobno opazovali, boste videli, da je v stiku dveh psov, vedno eden dominantnejši od drugege. Zato se psi, ko se srečajo, najprej po svoje »dogovorijo«, kdo je tukaj šef.

Velikokrat gre tudi za branjenje teritorija. Pes točno ve, kje je doma in kje je njegov teritorij. Na sprehodih pa si mora svoj teritorij izboriti, čeprav sosednji travnik nikoli ni bil zares njegov. Če vaš pes, ob pogledu na drugega psa, našpiči rep in se postavi v prežo, bo želel drugega psa dominirati. Pasji cilj ni nikoli smrt ali grozen pretep, le jasno hočejo dati vedeti, kdo je tukaj glavni. Pasje narave pač ni moč spremeniti, lahko ga le čim bolje vzgojite. A toliko, da boste vedeli – če se vaš pes kdaj na sprehodu »grdo obnaša«, ker se hoče zravsati z drugim psom, to ne pomeni, da je z njim ali z vami, kot lastnikom, kaj narobe. To je del pasje narave.

Živa Kovačević